Pridemaand Haarlem

De komende weken is het weer Pride in Nederland en dat is op veel plaatsen in het land goed te merken. 

In Amersfoort, Amsterdam, Ede, Nijmegen, Tilburg en Zandvoort kan je in de maanden juli en augustus naar hartelust feesten, demonstreren en manifesteren.
 Kortom alles wat leuk, uitbundig en zichtbaar is en dat bijdraagt aan onze veiligheid en sociale acceptatie. Zaken die in toenemende mate maatschappelijk ernstig onder druk staan in binnen en buitenland. Ook deze weken werden er weer regenboogvlaggen vernield, verbrand en werd een huis bekogeld met eieren.


In de Regenbooggemeente Haarlem vindt sinds medio 2022 een breed regenboogoverleg plaats waar maar liefst en ten minste zestien (16) organisaties en/of initiatieven aan deelnemen. Aan tafel zitten vertegenwoordigers van alle gender-identiteiten en LHBT-stromingen. Een bond en divers en breed gezelschap.

"Lekker Gewerkt Pik?"

Er wordt met regelmaat en druk vergaderd en in veel groepjes gebrainstormd over mogelijke acties, projecten en programma’s.
 Het heeft er echter alle schijn van dat als het op uitvoeren aankomt de meeste aanwezigen driftig in hun laptop, tablet, telefoon of lekker ouderwets in hun papieren gaan zitten rommelen.

 Want wáár in Haarlem kunnen wij ons met onze ziels-, lot-, gevoels- en gendergenoten in deze Prideweken verbinden en manifesteren? 
Juist, helemaal nergens! De zestien driftig vergaderende regenboogorganisaties ten spijt en dat is teleurstellend, uiterst teleurstellend zelfs in 2023.

We gaan maar weer een uurtje met onze regenboog-zwaaivlaggetjes en een coffee-to-go in eigen beker op het bankje zitten tegenover de net door de gemeente mooi opgefriste en inmiddels alweer bekladde Regenboogloper in de Kruisstraat.‘L G P’ staat erop gekalkt en dat is straattaal voor ‘Lekker Gewerkt Pik?’
Jazeker, we hebben inderdaad lekker gewerkt denken we dan en ook decennia lang aan onze LHBT-zaak en nu zijn we (alweer) in afwachting van betere tijden en acties. 
Onze zwaar en langdurig bevochten vrijheden zijn niet vanzelfsprekend. Nooit! 
 En daarom is die zichtbaarheid met een Pride óók in Haarlem zo ontzettend belangrijk en dan is uitsluitend vergaderen niet toereikend.


foto gay haarlem