Faalangst

Een beslissende strafschop missen tijdens de finale van de Champions League. Uit een rol raken tijdens de première van een voorstelling. Een black-out krijgen op een examen. Hem niet omhoog krijgen tijdens de eerste keer. Voorbeelden van faalangst. Angst om niet te kunnen voldoen aan de eigen verwachtingen of die van anderen. Cabaretière Merel Moistra liet zelf niet blijken hier veel last van te hebben. Wat niet wegneemt dat ze er geen last van gehad zou kunnen hebben. Positieve faalangst bestaat ook en zorgt juist voor betere prestaties.

Zelf noemt Merel zich liever singer/songwriter. Maar een avondvullend programma met alleen maar gevoelige liedjes trekt geen volle zalen, denkt ze. Faalangst misschien? De cabareteske intermezzo's doet ze voor haar publiek. Waarvoor dank! Een bijzonder vermakelijke aanvulling op haar indrukwekkende repertoire. Absoluut van toegevoegde waarde. Een lach na een traan maakt een voorstelling alleen maar completer. En wie brandt er nu niet van nieuwsgierigheid om te horen waarom een jongen in godsnaam zijn ballen eraf laat knippen en zijn piemel naar binnen laat vouwen? Welke man kiest er nu vrijwillig voor om moeder, hoer, huisvrouw of heks te worden? Onbegrijpelijk en daarom ben ik blij dat Merel het begrijpelijk maakt.

De grootste misvatting is namelijk om te denken dat Merel geboren is als man. Tijdens de ontwikkeling van haar embryo is er per abuis een dosis testosteron afgevuurd naar haar brein. Het resultaat was een nogal uit de kluiten gewassen clitoris oftewel een penis. En een scrotum in plaats van een vagina met labia. De benodigde hoeveelheid testosteron om tijdens de ontwikkeling van haar foetus een echte man te creëren bleek echter niet voorradig. Een blunder van de almachtige God? Foutje, bedankt. De gewone mens hoeft zich gelukkig niet langer te schamen voor zijn of haar eigen blunders.

Hoe zit dat dan met homo's, lesbo's en bi-sexuelen vraag ik mij af? Een overdosis testosteron voor de foetus? Een tekort voor het embryo? En welke hoeveelheden bepalen dan precies de mate van vrouwelijkheid, mannelijkheid of sexuele interesse? Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar de wetenschap is er nog steeds niet uit. Is het belangrijk om het naadje van de kous te willen weten? Voor de wetenschap wel. Voor mij niet. Belangrijker is dat ieder mens zichzelf kan en mag zijn. Als daar een ingrijpende operatie voor nodig is, verdient dat alleen maar heel veel respect. Verschil moet er zijn. Verschil zorgt voor diversiteit. Vier de verschillen!

Willem A. Mackaij