HipHop Muziek

"Timmer zo'n kutnicht net zo lang in elkaar dat-ie geen flikker meer is"
('Beat a faggit till he ain't fucking gay no more' - Jedi Mind Tricks)

zong de populaire zanger en rapper Jedi Mind Fucks onlangs in poppodium de 'Melkweg' in Amsterdam.
Een doorsnee Nederlander mag zoiets terecht niet zeggen, want dat is volgens de wet aanzetten tot haat en geweld. De heer Fucks (staat die naam ook in z'n paspoort?) mag dit wel rappen van de rechter, want het valt onder artistieke muzikale vrijheid, aldus de magistraat. Muzikale vrijheid gaat dus verder dan de vrijheid van meningsuiting en artikel 1 van de grondwet.
De heer Wilders staat voor het gerecht wegens islamofobe uitspraken en het mogelijk aanzetten tot haat en geweld. Als Wilders zijn uitspraken had gerapt of op een melodie van Vader Abraham had gezongen, was hij bij voorbaat vrijgesproken wegens de artistieke muzikale vrijheid. Nu moet hij dat nog maar afwachten. Had Wilders de film 'Fitna' muzikaal laten ondersteunen door het concertgebouw-orkest, dan was dat volgens de rechter artistieke muzikale vrijheid geweest.
Zo boos en kwaad had ik Erwin O. nog niet gezien, toen ik laatst bij hem de foto's voor het nieuwe 'DeLaMar-Theater' aan het bewonderen was. "Jullie moeten die hiphopband uitnodigen voor de Roze Zaterdag in Haarlem", tipte Erwin. "Laat Jedi Mind Fucks z'n raps voor 30.000 potten en poten rappen na een speech van jullie burgemeester huppelepup en zing met z'n allen:
Beat the rapper till he can't sing any more."
Ik moest Erwin teleurstellen, omdat we in 2012 gewoon een leuk roze feestje willen houden zonder teveel poespas en statements. Vooral geen geruzie in de muziektent.

"Et incarnatus est et homo factus est" - J. Haydn
('Hij heeft het vlees aangenomen en is mens geworden')

zong mijn oratoriumkoor onlangs in de Philharmonie in Haarlem.
Joseph Haydn (1732-1809) schreef de muziek 200 jaar geleden als artistieke muzikale uiting voor zijn aanhangers en toehoorders, het hof van prins Nicolaas II.
Muziek is universeel en tijdloos, laten we daarom toenadering zoeken en beide muziek-uitingen doen samenkomen. Het wordt dan zoiets van:

"Hij heeft het vlees aangenomen,
timmer daarom zo'n kutnicht
dat-ie geen flikker meer is,
en hij is mens geworden."

De 'klaploper' komt dit keer van een woordvoerder van de Melkweg:
"Het COC is met ludieke acties tegen de hip-hop-band van harte welkom, als ze maar weten dat het beplakken of besmeuren van ons gebouw niet is toegestaan volgens de wet."

uw Lues te B