Homo-paaltjes

Op naar een gestructureerd gemeentelijk cruisingbeleid.

Piet Paaltjes dichtte rond 1867 in de bundel Snikken & Grimlachjes:

Hem die mij grof beleedigt,
Mij overlaadt met schand
En openlijk mij belastert,
Hem reik ik de broederhand.
Maar die mij voorkomend bejegent,
Die mij aan zich verplicht
En zich mijn vriend durft noemen,
Dien spuw ik in 't gezicht

Ik moest er onlangs aan denken bij een ANP-bericht over 'homo-paaltjes' als markering voor een homo-ontmoetingsplek in het Kralingse bos in Rotterdam. De paaltjes zijn herkenbaar door een bordje met twee paar voetjes erop en met de kleuren van de regenboog. Hilarisch daarbij is, dat op de bordjes van de paaltjes voetjes staan afgebeeld in de missionarishouding, een heteroseksueel symbool. Ook de kleuren van de regenboog kloppen niet, in plaats van zes staan er zeven kleuren onder de voetjes. Wie buiten de paaltjes wordt betrapt op openbare seks, krijgt een boete.

Als roker was ik de 2-meter-zone bij de rookpalen op de stations al gewend en de niet te handhaven controle daarop. Ik zie de politieagenten al staan bij de homo-paaltjes met hun gummiknuppel. Het doet me denken aan een vakantie in C., daar heb ik agenten mee zien doen in het bedrijven van de herenliefde. Of heterofielen ook onder deze verordening vallen is niet duidelijk, het betreft namelijk een hómo-ontmoetingsplek, de kleuren van de regenboog op de paaltjes moeten dit suggereren. Een hetero meneer kan dus gewoon seks hebben buiten de paaltjes. Sterker nog, als u buiten de paaltjes wordt betrapt op seks en u te horen krijgt dat dit 'de perken te buiten gaat', zeg dan gewoon tegen de agent dat u heterofiel bent, niets aan het handje.

Vaak worden dergelijke plaatselijke verordeningen in andere gemeenten overgenomen, dus wie mag straks in het homovriendelijke Haarlemmerhout het eerste homo-paaltje slaan als opening voor het Roze Jaar? Ik denk dat de burgemeester, als belangenbehartiger voor Haarlemse homo-zaken de aangewezen persoon is de eerste paal te slaan met een roze voorzittershamer of zo. En wie mag het Haarlemse natuurreservaat straks beheren en onderhouden? Ik denk wat scholieren die nog een paar uurtjes maatschappelijk stage moeten lopen of anders wat lok-homo's werven op de kappersschool. Als je het doet, moet je het goed doen: op de toeristen-plattegrondjes van V.V.V.-Haarlem mogen de homo-paaltjes dan ook niet ontbreken met een korte mededeling erbij dat tijdens de jaarlijkse roze week een bevriende homo-organisatie daar het traditionele Haarlemse paalzitten houdt.

Natuurlijk zijn de paaltjes voorzien van led-verlichting en zonnepaneeltjes zodat we ze goed kunnen zien in het donker, ook handig voor potenrammers die in het donker de weg en het pad kwijt zijn. We moeten het potenrammers namelijk niet te moeilijk maken. Om het geheel te financiëren kunt u straks een homo-paaltje adopteren, daarmee krijgt u voorrang op de paal-zit-dag en bent u verzekerd van input, gratis vaseline en een reeds aangebracht kapotje of feestmuts.

Op landelijk paaltjes-niveau moet er dan ook wat gebeuren: de paal van het nationale monument als symbool voor de eerste homo-paal met de voetjes en regenboogkleuren in top. Ook de koninklijke familie kan niet ontbreken en mag drijfjachten uitvoeren binnen de paaltjes, een uitgelezen plek dus voor Haarlem als meest gastvrije stad van het land en een vette worst voor de Haarlemse evenementen-commissie.

Laten we de homo-paaltjes omarmen, net zoals we de lok-homo's omarmden. Zo ziet u maar weer dat er in ons Haarlem een homo-nota moet komen met een roze homo-beleid, dat heeft u her en der in de kranten kunnen lezen.
'Hem die mij grof beleedigt, mij overlaadt met schand en openlijk mij belastert, hem reik ik de broederhand' of zoals sommigen vroeger op school al zongen het liedje over Piet Paaltjes: 'En het slingeren van 't ventiel-van het wiel-van Piet Paaltjes is zojuist gepasseerd, zojuist gepasseerd!'

Op naar een gestructureed gemeentelijk cruisingbeleid, op naar een doelmatig Haarlems homobeleid, op naar een inhoudelijk Haarlems Roze Jaar in 2012!

Ik weet niet of u nog op een klaploper zit te wachten, maar ik houd het bij een tweede gedichtje van Piet Paaltjes:
'Al gaat men ook niet te gast aan louter nachtegalen, toch kan het genoegelijk zijn, door de Alkmaarder Hout te dwalen. Gelijk het Haagsche Bosch iemand nog niet hoeft te vervelen, wanneer hij het somtijds treft dat de Grenadiers niet spelen.'

Uw Lues te B.