GAY PRIDE

Het is 28 juni 1969, een mooie zomerse avond in de altijd bruisende wijk Greenwich Village in New York, als de gay's, lesbo's en travestieten er die avond weer op uit gaan om er zoals altijd een geweldig feest van te maken in hun stamkroeg de Stonewall Inn. Jaren van treiteren en geweldplegingen van de New Yorkse politie trotserend. Maar die nacht zou het anders zijn. De homo's en lesbo's en alles wat zich daarmee verwant voelde zouden er op los gaan slaan als de politie voor de zoveelste keer een inval zou doen voornamelijk om de aanwezigen angst aan te jagen en heerlijk te jennen en te treiteren. Vanuit het politiekorps werden de eigenaren van de Stonewall Inn getipt over een mogelijke inval die avond of nacht. En zo gebeurde het ook. Enkele agenten meldden zich die nacht rond 1 uur en bij de eerste de beste travestiet die ze wilden oppakken brak de hel los. Een opstand die zijn weerga niet kende. Er volgde die nacht een veldslag met de politie en de in de haast opgetrommelde Tactical Patrol Force die in die jaren gespecialiseerd was in het gewelddadig neerslaan van de massale manifestaties tegen de Amerikaans Vietnam-oorlog! Maar ook zelfs deze ijzervreters moesten zich gewonnen geven die nacht en de daarop volgende nachten.

Het is deze fantastische opstand van homo's, lesbo's en travestieten die een ommekeer betekende in de geschiedenis van de homobeweging in die jaren die zich tot dan toe liet kenmerken als het kweken van vooral begrip en het ook mogen hebben van een plekje voor 'ons' onder de hetero-zon.

Het was de start van een wereldwijde bevrijdingsstrijd voor de gay-gemeenschap die tot op de dag van vandaag nog volop gestreden wordt en moet worden! Dat geldt voor de gay's in de nieuwe EU-landen, in China, in Zuid Afrika, in Rusland maar óók voor de gay's in ons eigen Nederland. Tolerantie is namelijk nog steeds niet gelijk aan acceptatie. Door de veranderende samenleving staan tolerantie en acceptatie in Nederland telkens weer onder druk. Dat geldt bijvoorbeeld voor de houding van de leiders van de diverse geloofshuizen die het steeds opnieuw durven te presteren om de meest vunzige opvattingen over homoseksualiteit te prediken. Een Canal.parade houden? Prima! Maar dan wel het liefst normaal doen en vooral niet provoceren. Nou nee, dankje. Want als ´normaal doen´ inhoudt dat je gewetenloos jarenlang je seksuele lusten bot mag vieren op kinderen of met de Heilige Schrift in je hand vrouwen mag onderdrukken, dan bedank ik daarvoor! En wat te denken van instellingen die er een respectloos discriminerend toegangsbeleid er op na houden, zélfs binnen de eigen homo-gemeenschap!?

Acceptatie van homoseksualiteit lijkt voor de meeste generaties van ná de Stonewall-opstand in 1969 als vanzelfsprekend maar is dat natuurlijk totaal niet! Poten worden weer volop getreiterd en het liefst goed in elkaar geslagen. Ontmoetingsplaatsen worden door gemeentebestuurders ontmanteld en de Haarlemse homobeweging wordt volstrekt ten onrechte huisvesting in de stad onthouden!

Het is dan ook terecht en heel, héél hard nodig dat alle strijdbare potten en poten op de laatste zaterdag in juni wereldwijd een Gay Pride Parade houden en van die dag een enorm roze feest maken! En tegelijkertijd moet de Haarlemse homobeweging van weleer zich diep en diep schamen omdat zij het volkomen aan zichzelf te danken heeft dat zij uit het Haarlemse straatbeeld is geveegd en daarmee de belangen van de ho-le-bi´s die zij zegt te behartigen alleen maar heeft verkwanseld!

Ruud Steenbergen