Homotoriek

De vraag die door een BNN-verslaggever aan Frank de Boer wordt gesteld is of hij een verklaring heeft voor het feit dat er op topniveau kennelijk geen homoseksuele voetballers spelen. Of niet uit de kast durven komen. Nu is Frank - it's all in a name - de Boer niet de meest welbespraakte trainer van AJAX, dus komt hij niet verder dan het vermoeden uitspreken dat homomannen wat minder sportief - ja, hij zegt 'minder a-sportief'  maar we weten allemaal wat hij bedoelt - zijn dan heteromannen en dat hun motoriek wellicht minder geschikt is voor buitengewone prestaties binnen de voetballerij.

Nou, dat heeft hij geweten. Littekens all over his face! Koren op de mallemolen van de homobelangenorganisaties, die meteen hun klauwen uitsloegen. Wat een ondoordachte en kwetsende a-homo uitspraken! Een belediging voor de gehele LGTB-gemeenschap en een grof schandaal! Als Brigitte Kaandorp nu zoiets had geroepen tijdens Roze Zaterdag dan hadden we er heus wel om mogen lachen, maar een ex-voetballer die zulke boerse uitspraken in de mond neemt? Het COC eiste onmiddellijk excuses. Eindelijk weer eens iets om tegen te vechten in een tijd waarin we verschillen alleen maar lijken te willen vieren. Wat is daar nou leuk aan? Niks vieren, voeren willen wij en wel een harde competitie! We zullen blijven strijden tegen iedere discriminerende opmerking!

Wat een overdreven heterofobie. Frank gaf een eerlijk antwoord. Hij sprak hardop uit wat er op dat moment in zijn hoofd opkwam en daar is niks mis mee. Het is zijn mening. En volgens mij zit hij er helemaal niet zo ver naast. Ik ken niet bijster veel homomannen die op maandagochtend vol passie de voetbaluitslagen analyseren met hun collegae. Wanneer de doorsnee heteroman op zondag met een pot bier naar Studio Sport kijkt, drinkt de doorsnee homoman een goed glas wijn met vrienden in het theater. De gemiddelde homo houdt helemaal niet van competitie, die wil het vooral gezellig hebben. Op zaterdagmiddag met noppenschoenen over een modderig grasveld rennen met als doel een harde plasser krijgen door een bal tussen twee palen door te schieten? Dat is zo a-gay!
Frank beweerde ook niet dat homo's geen motoriek hebben. Hij zei dat ze duidelijk een andere motoriek hebben. Wellicht bedoelde hij te zeggen dat de meeste homo's een verfijndere motoriek hebben. Zo je wilt: vrouwelijker. En ook daarin heeft hij geen ongelijk. Ik vind mijzelf redelijk mannelijk overkomen en dat vinden mijn collegae en vrienden ook, maar toch herkennen ze de homo in mij door de manier waarop ik loop en waarop ik met mijn handen wapper. En daar ben ik mij helemaal niet van bewust...

Ik geloof niet dat het gemiddelde 1 op de 20 mannen is homoseksueel  opgaat voor iedere beroepsgroep. In ieder geval niet binnen de profvoetballerij, niet binnen de bouwsector en niet binnen het haarverzorgingsgilde. Natuurlijk zijn er homoseksuele voetballers en bouwvakkers, net zoals er heteroseksuele kappers zijn. Maar voetbal is en blijft het symbool van mannelijkheid. Dat Ronaldo in de pauze zijn haartjes laat bijwerken, past niet binnen dat plaatje. Dus hij moet wel gay zijn. Maar dat gaat hij toch zeker niet aan de grote klok hangen? Niet zo lang hij op topniveau speelt. Om dezelfde reden waarom George Michael tijdens zijn Wham-periode in de kast bleef: het zou hun marktwaarde aanzienlijk verminderen. En dat is iets waar we wel terecht vraagtekens bij kunnen plaatsen.

Willem Antonie Mackaij