Van de verkeerde kant

Waar komt de uitdrukking 'Van de verkeerde kant' nu vandaan? Vaak wordt dit in verband gebracht met homomannen als men vermoedt  dat het geen hetero's zijn. 'Die zijn vast van de verkeerde kant!' Maar waarom de verkeerde kant? De woorden zeggen het letterlijk: de man steekt zijn geslachtsdeel niet voor in de schede van een vrouw, maar achter in de anus van een man. In de ogen van hetero's aan de verkeerde kant dus. Niet dat alle homomannen anale seks hebben, maar over het algemeen stelt men zich het seksleven van twee homo's zo voor.

Deze uitdrukking gaat dus meer op voor mannen dan voor vrouwen. Wat zegt men dan over lesbische vrouwen? Zelf kijken ze elkaar vaak veelbetekenend aan waarbij de ene vrouw vraagt 'ook zo?' De andere vrouw zegt dan 'mooi zo!'als ze zo is. De Joden kennen ook een soortgelijke uitdrukking, die overigens niets met seks te maken heeft. Einer unser? Eén van onze soort? Andere benamingen voor lesbische vrouwen zijn bijvoorbeeld tortillera in Mexico (twee gebakken eieren op elkaar) of schuurmeiden in Suriname. Ook hier zegt het beeld wat de uitdrukking oproept genoeg! Waarschijnlijk gaan de schuurmeiden verder dan alleen bij het dansen het schaambeen tegen elkaar aan schuren... Wanneer een vrouw een andere vrouw een dijk-van-een-wijf noemt, betekent het dat ze die vrouw trots en sterk vindt overkomen. Een echte dyke, zoals de Engelsen zeggen. In tegenstelling tot het afkeurende butch, wat manwijf betekent.

Veel woorden die slaan op homoseksuelen zijn eigenlijk geuzennamen geworden. Net zoals de geuzen van Den Briel eerst werden gezien als oproerkraaiers, maar na hun overwinningen werden onthaald als helden, zijn de woorden poot, flikker en nicht (mietje niet) nu populaire benamingen. Dit is vooral te danken aan de homo-emancipatie. Homo's hebben zich deze namen eigen gemaakt. Neem bijvoorbeeld het woord poot: van de poot zijn slaat op het klopje op de achterzijde van de hand. Een gebaar wat iemand kan maken als men het over een homoseksuele man heeft. Verwijzend naar het vrouwelijk zwaaien met een slap handje. Het woord pot stamt af van het oorspronkelijke woord lollepot. Vroeger hingen spinsters met opgetrokken rokken boven de lollepotten: stenen vuurpotten met kooltjes erin om zo hun onderlijf te warmen.

Potten en nichten zijn dus modewoorden geworden. Zonder negatieve betekenis. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een tante nicht (verwijfde zeurnicht) of nog erger: een relnicht. Homomoeder of moeder nicht, zoals men mij vaak noemt, is daarentegen wel weer een groot compliment. Dat betekent dat flikkers je een echte diva vinden, zoals Joan Collins. Moeder Nicht is nu mijn geuzennaam in de gayscène en ik ben er trots op!

Xaviera Hollander
(Special Guest @ Roze Kunstlijn)

noot: Xaviera is op 3 en 4 november aanwezig in het Figée Theater in Haarlem. Meer info op deze site. Kijk ook in de agenda voor de toneelproducties van Xaviera.