H'dagblad maakt 't rozer

Homo-les. Het Haarlemse Roze Jaar loopt ten einde en wat lees ik in het Haarlems Dagblad?

Dinsdag 4 december 2012, in de laatste maand van het Haarlemse Roze Jaar hebben ik en ál mijn lesbische vriendinnen en -vriendjes in het Haarlems Dagblad kunnen lezen dat het onnodig is dat leerlingen op middelbare scholen verplicht homo-les zullen gaan krijgen. Onderzoeksjournalist Linda Gottmer laat mij als lezer zelfs weten dat aan 'het fenomeen al lang aandacht wordt besteed' op de scholen, zo blijkt uit haar rondvraag bij wel twéé scholen in ons schone Haarlem. Een mooier geschenk in deze feestmaand kan een strijdbare lesbo als ik zich niet wensen zou ik denken. Toch moet ik behoorlijk mijn wenkbrauwen fronsen bij het lezen van zo'n kop en bericht anno 2012 in het Haarlems Dagblad.

Met homo-les wordt door Linda hoogstwaarschijnlijk niét bedoeld dat adolescenten verplicht onderwezen gaan worden in de vraag hoe je homo wordt en/of hoe homo's (en lesbo's) het doen, maar dat zij gewoon voorlichting moeten krijgen over ondermeer homoseksualiteit.

Dat Linda mij en ca. 6% van de Nederlandse bevolking in haar artikel als 'verschijnsel' betitelt is echt teveel eer hoor, ja het tegendeel is zelfs waar wat mij betreft. Het zou zelfs mijn bloed kunnen laten koken om als 'fenomeen' getypeerd te worden. Ik sta dat laatste echter niet meer toe in mijn lieve leven omdat ik na jaren van lesbo- en homostrijd en nagenoeg permanente voorlichting mij blijf realiseren dat aan mijn 'verschijnsel' homoseksualiteit en de uitleg daarover, nóóit een einde zal komen. Met veel dank natuurlijk aan de onbedoelde hulp van deze verslaggeefster van het Haarlems Dagblad.

Chapeau voor het Mendelcollege en het Coornhert Lyceum. Er zijn echter nog veel meer scholen in Haarlem weten ik en de abonnees van het Haarlems Dagblad. En ík weet dan weer dat er daaronder nog een enkele school is die óók haar verantwoordelijkheid kent en in de voorgaande jaren op eigen initiatief voorlichting over homoseksualiteit in haar lesprogramma heeft opgenomen.

Wellicht was je beltegoed op Linda en ben je daarom te snel tot een wat al te roze-kleurige conclusie gekomen. Er is immers in Haarlem niet één middelbare school met een Gay-Straight-Alliance (GSA). Laat staan dat er op 14 december aanstaande (Paarse Vrijdag) op een Haarlemse school aandacht wordt besteed aan homo-fobie of op een andere manier wordt stilgestaan bij het naar verhouding hoge aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongens en lesbische meisjes!

Het is daarom volkomen terecht dat onze volksvertegenwoordigers na een jarenlang bewustwordingsproces nu eindelijk hebben besloten dat er per 1 december 2012 verplicht aandacht moet worden besteed aan seksualiteit en seksuele diversiteit op basis- én middelbare scholen. Leerlingen maken zo kennis met het thema homoseksualiteit en dat draagt er aan bij dat vooroordelen weggenomen worden en de leerlingen, docenten en medewerkers kunnen gaan rekenen op een veilige school en wellicht leefomgeving in het algemeen. En dat is écht iets anders dan jij suggereert met een redelijk tendentieuze en karikaturale kop als 'homo-les', mijn beste Linda.

Ennie Whee