Putin of Potop?

De Amsterdam Pride staat weer voor de deur. Een jaarlijks terugkerend feest voor LGTB'ers en mensen met een traditionele seksuele relatie. Traditioneel in de betekenis van 'volgens de gewoonte'. Een relatie tussen een man en een vrouw wordt nog altijd als 'gewoon' beschouwd, omdat er nu eenmaal meer hetero's zijn dan LGTB'ers. Vanuit mijn perspectief gezien is een homoseksuele relatie echter gewoon. Simpelweg omdat ik homo ben. De term 'traditioneel' gebruik ik dus liever niet. In Nederland vindt een meerderheid van de bevolking en overheidsdienaars een LGTB-relatie gelukkig ook gewoon. Dat komt onder andere tot uiting tijdens de gaypride, een fenomeen dat inmiddels ook een traditie is geworden.

Helaas is dit nog lang niet overal het geval. In Rusland heeft meneer Putin - ik moet zijn naam altijd hardop spellen omdat ik anders onbewust Puta schrijf: een Spaanse benaming die veel beter bij hem past - zelfs een wet ingevoerd die een gaypride illegaal verklaart. Deze wet tegen 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' stelt het geven van voorlichting aan jongeren over de LGTB-gemeenschap strafbaar. Net als het verdedigen van de rechten van homoseksuelen en het streven naar gelijke behandeling. Een wet waar vooral Russische LGTB-jongeren de dupe van worden. Berichten over pesterijen, mishandelingen en brute moorden op homoseksuele jongeren duiken haast wekelijks op. Google bijvoorbeeld maar eens naar Vladislav Tornovoi en lees om welke reden hij op gruwelijke wijze is omgebracht door zijn beste vrienden.

Wie doet zoiets vraag ik mij af. En vooral: waarom? Volgens de psychologie is de mens van nature geneigd tot groepsvorming en worden alle niet-leden als een gevaar beschouwd. Een mogelijke dreiging die moet worden afgewend. De sociologie toont aan dat de daders inderdaad vaak overeenkomsten vertonen met de oermens: ze zijn over het algemeen laaggeschoold, gebruiken geweld en intimidatie als communicatiemiddel, groeien op in economische armoede en geloven nog in denkbeeldige goden. De enige oplossing voor een betere toekomst en meer begrip, is de jonge oermensen ervan zien te overtuigen dat LGTB'ers geen bedreiging vormen. Voorlichting op scholen, liefst al op jonge leeftijd, is van essentieel belang. Dit geldt overal en niet alleen in Rusland. Maar helaas heeft meneer Putin dit onmogelijk gemaakt. Hij geeft gaybashers zelfs vrij spel. De Russische politie neemt geen enkele aanklacht over seksueel geweld tegen LGTB'ers serieus. Meneer Putin onderdrukt minderheden om te scoren bij het niet onaanzienlijke ultrarechtse en orthodoxe deel van de Russische bevolking.

Ruim zeventig jaar geleden deed iemand hetzelfde met gruwelijke gevolgen wereldwijd. Daarom begrijp ik niet dat zijn beleid wordt gedoogd door andere grootheden. Waarom wordt intolerantie getolereerd? Meneer Putin brengt zijn land - en wellicht de hele wereld - naar de rand van de afgrond en toch gaan we volgend jaar vrolijk met z'n allen bobsleeën en schansspringen in Sotsji. Terwijl op datzelfde moment Russische LGTB-tieners zich uit pure wanhoop doodrijden tegen een boom of van een hoog gebouw afspringen.

Eerst dacht ik nog: Putin kan van mij de pot op. Nu denk ik: Putin mag van mij de put in. Er is vast nog wel een lege bouwput in de buurt van Sotsji. Diep zinken doet hij zelf wel, hoeft er alleen nog maar beton in de put te worden gestort. Kunnen wij volgend jaar tenminste weer vrolijk met z'n allen naar het Olympisch schaatsen kijken en hopen dat Sven nu wel die gouden plak pakt.

Antonie Mackaij