logo-gayhaarlem

Homo-erotisch brons


'Mijn beelden zijn sensueel en homo-erotisch' Zo betitelt Ok van Batenburg (1930) zijn bronzen beelden die hij op de onlangs gehouden Roze Kunstlijn tentoonstelde. 'Ik kies er expliciet voor om homo-erotische kunst te maken. Enerzijds omdat ik zelf homoseksueel ben en anderzijds omdat ik het gewoon erg mooi vind en het geweldig is om deze tot ieders fantasie sprekende beelden te maken'.
Zijn beelden trokken direct mijn aandacht bij binnenkomst van het Zandvoort Museum en De Greinen in Haarlem. Niet alleen omdat de kunstenaar in zijn vormgeving de kijker ook nog ruimte laat voor eigen fantasie, maar vooral ook in de samenhang van de beelden. 'Tom of Finland, die ik ooit zelf heb ontmoet, is eigenlijk een van mijn inspirators', aldus Van Batenburg. En dat is te zien. De kracht en erotiek spat van zijn beelden af en jaagt de fantasie van de kijker aan (of op hol, wat je wilt)! 

Ok van Batenburg wist op al op zijn 18e dat hij beeldhouwer wilde worden. Zijn vader raadde hem echter aan eerst maar eens te gaan werken, er moest immers brood op de plank komen. Kort nadat hij met zijn eerste baantje was begonnen, ging hij weer terug naar school en studeerde hij af aan het CIOS om vervolgens zijn carrière te vervolgen als succesvol sportleider/zwemtrainer. Toen hij op zijn 60e met pensioen ging, brak voor hem het moment aan om daadwerkelijk met zijn artistieke talent aan de slag te gaan. Hij ging op schilderles en al gauw merkte hij dat zijn voorliefde voor beeldhouwen in al die jaren niet was verdwenen. Een cursus 'boetseren', zoals Ok dat verwoordt, volgde en daarop hervond hij definitief zijn passie voor het beeldhouwen. Hij koos voor de bronstechniek omdat het werken met was (daarmee worden de mallen van de beelden gemaakt) hem het beste beviel. Zijn eerste beeld was, hoe kan het ook anders, de Engel Gabriël.  Maar na een bezoek aan Budapest waar hij veel van deze prachtige bronzen engelen zag, schroefde hij bij thuiskomst resoluut de vleugels van zijn Gabriël af omdat zijn interpretatie daarvan die naam niet meer mocht dragen, zo vond hij. Het resultaat was een mooi jongensfiguur en een beeldje dat vandaag de dag nog steeds op exposities is te bewonderen en tussendoor zijn woonkamer in Bloemendaal siert.

Zijn latere werk werd ooit eens bekritiseerd als zijnde fascistoïde. In plaats van een belediging, vatte hij dat juist op als een enorm compliment omdat de schoonheid van zijn creaties daarmee op zijn (eigen) juiste waarde werd geschat. Een opvatting die ik volledig met Ok deel. Met fascisme hebben zijn beelden volstrekt niets te maken. Met homo-erotiek des te meer en dat is wat mij betreft een prachtzegen!

Eerder exposeerde Ok van Batenburg in de Philharmonie in Haarlem en bij
Mr. B in Amsterdam. Zijn beelden zijn nog tot en met 17 november te zien in het Zandvoort Museum, Swaluëstraat 1 in Zandvoort.

Ruud Steenbergen