logo-gayhaarlem

Strijdlied Trio Katjoesja!


Drie Haarlemmers hebben een lied vol hoop voor Rusland gemaakt. Het lied 'Eens Zal Het Rode Plein Knalroze Zijn' van Hans Vos, Eric J. Coolen en Hans Goes is een Russisch strijdlied geworden. Het trio richt zich niet alleen tegen de Russische anti-homowetgeving, maar tegen alle mensenrechten die in het land in het geding zijn.

Protesteren tegen o.a. het afvaardigen van een zware delegatie naar de Spelen, houdt niet op bij 20 medailles. Naarmate er meer medailles gewonnen worden op de Olympische Spelen ebt de aandacht voor de mensen- en homorechten in Rusland steeds verder weg. Toch worden er in Sotsji mensen opgepakt die voor hun mening of hun geaardheid uitkomen. Het Haarlemse trio Katjoesja heeft daarom een strijdlied geschreven om de onderdrukten in Rusland een hart onder de riem te steken.

De naam van het combo is afkomstig van een oud Russisch oorlogsliedje over een meisje, Katjoesja, dat verlangt naar haar liefde aan het front. Iedereen in Rusland kent dat lied. 'Eens Zal Het Rode Plein Knalroze Zijn' toont gelijkenissen met Katjoesja. De compositie met de bijbehorende clip is een filmisch en muzikaal, treurige wals geworden met Russische invloeden. Het droef-komische verhaal gaat het over een Russisch jongetje dat door de Russische leider verlaten en in de steek gelaten wordt. Toch houdt hij nog hoop dat het ooit nog goed komt. Hoop voor Rusland.

Muzikanten/componisten Hans Vos en Eric J. Coolen hebben samen met zanger/entertainer Hans Goes dit subtiele protestlied met een serieuze boodschap gemaakt. Het is, volgens de makers, niet speciaal voor de Olympische Spelen geschreven. De anti-homowetgeving en andere afwezige mensenrechten in dat land gaan het hele jaar door. "Als je ziet dat er nog steeds mensen opgepakt worden in Rusland, omdat ze voor hun mening of liefde opkomen, dan is er nog veel werk te verrichten," aldus zanger Hans Goes. "Onze bijdrage is niet groot en zal zeker geen wereldvrede brengen, maar alle kleine beetjes helpen. We hopen natuurlijk dat het refrein op de afsluitceremonie in Sotsji luidkeels te horen zal zijn."

Het lied is te bekijken op Youtube en op Facebook onder de naam 'Eens Zal Het Rode Plein Knalroze Zijn'.