logo-gayhaarlem

Boris Dittrich in Haarlem


Boris Dittrich
, mensenrechtenactivist, schrijver en oud-politicus houdt op 7 mei 2014 de Willem Arondéuslezing.

De lezing vindt om 20.00 uur plaats in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

Boris Dittrich studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na zijn studie werkte Dittrich eerst als advocaat en vervolgens als rechter. In 1990 begon hij aan zijn politieke loopbaan als fractievoorzitter van D66 in stadsdeel Amsterdam-Zuid. Van mei 1994 tot november 2006 was hij voor deze partij lid van de Tweede Kamer. Boris Dittrich staat bekend als een politicus die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt en zich inzet voor de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Sinds 2007 werkt hij als directeur Pleitbezorging (Advocacy Director) Seksuele Minderheden voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

"Durven te zijn wie je bent" is niet voor iedereen weggelegd, maar is een doelbewuste keuze. Willem Arondéus toonde persoonlijke moed en maakte die keuze. Hij is daarmee een bron van inspiratie voor velen. De toekomst ligt niet voor ons, maar in onszelf", aldus Boris Dittrich.

Tegen de mores in
De Willem Arondéuslezing is door Provinciale Staten van Noord-Holland ingesteld als eerbetoon aan Willem Arondéus (1894-1943) die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het kunstenaarsverzet. In 1943 was hij een van de leiders van de overval op het Amsterdams bevolkingsregister, een actie waarvoor hij, na een schijnproces, in de duinen van Overveen werd terechtgesteld. Arondéus was eigenzinnig en kwam op jonge leeftijd, indruisend tegen de mores van zijn tijd, openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Zelfs in de liberale kunstenaarskringen waarin hij verkeerde was dit gedurfd en ongewoon.

Arondéuslezing
Doel van de Arondéuslezing is dat iemand uit de wereld van wetenschap, cultuur, journalistiek of religie een lezing houdt met de eigenzinnigheid van Arondéus als inspirerende leidraad. Na de lezing volgt een korte discussie met de zaal.

Aanmelden
U bent van harte welkom bij deze lezing. U kunt zich tot 18 april aanmelden via dit formulier. Na aanmelding krijgt u eind april de gratis toegangskaarten toegestuurd.

Meer informatie

De lezing is gratis en start om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.15 uur. Voor meer informatie over de Willem Arondéuslezing, kunt u contact opnemen met Jeffrey Leever, Statenlid, telefoon 06 - 50 24 36 66.