Nominatie Dolly Bellefleur


Dolly Bellefleur (Ruud Douma) is genomineerd voor De Olifant 2014, de kunst- en cultuurprijs van het Haarlems Dagblad/IJmuider Courant. Alle genomineerden (5) voor De Olifant 2014 hebben naar het oordeel van de jury een bijzondere bijdrage geleverd aan het cultuurklimaat in Kennemerland. Vandaag stellen we hen in het kort voor. Net als vorig jaar zijn er twee prijzen te winnen: een publieks- en een juryprijs, beide goed voor de Olifantsculptuur en 1500 euro. Burgemeester Bernt Schneiders reikt de prijzen uit op maandag 26 mei tijdens een feestelijke avond in de Philharmonie Haarlem.

Dolly Bellefleur is het alter ego van Ruud Douma en al jaren een van de bekendste Nederlandse travestie-artiesten. Bellefleur is naar de mening van de jury evenwel geen doorsnee travestie-artiest, uitgekauwde deuntjes play-backend in een jurk, maar een alter ego dat Douma al ruim twintig jaar met veel zorg en toewijding cultiveert.

De zich als Haarlemse Stedenmaagd afficherende Bellefleur brengt altijd een act met spitsvondige teksten en originele liedjes, maar schrijft ook rake columns in diverse tijdschriften en de social media. Entertainment met een inhoudelijke boodschap in het belang van de homo-emancipatie.

Bellefleur speelt met grote voortvarendheid in op actuele onderwerpen zoals recent met het anti-Poetinlied en in 2012 met diverse optredens tijdens Haarlem Roze Stad.

Afgelopen jaar schreef Dolly Bellefleur ook een loflied op Haarlem dat ze ten gehore bracht tijdens het kennismakingsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de provincie Noord-Holland.

Sinds 1 november is Dolly Bellefleur nachtburgemeester van Haarlem, in welke functie zij ook weer vol plannen en goede zin zit, zoals een nachtcollege samenstellen en een Museum Nacht organiseren.

Ruud Douma slaagt er volgens de jury al jaren in, met zijn alter ego Dolly Bellefleur, de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders te verbeteren en onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Daarbij weet hij Haarlem als homovriendelijke stad op de kaart te zetten en een tolerant imago te bezorgen.

Lees hier >>> meer over alle genomineerden. Stemmen kan tot 18 mei en dat doe je hier >>>

bron: HaarlemsDagblad