Voetbalschoenen Uit de Kast


Bij 'Voetbalschoenen Uit de Kast' nemen teams bestaande uit homo's, lesbiennes als hetero's het tegen elkaar op. De derde editie van dit evenement wordt op 22 juni gehouden in Alkmaar.
,,Er heerst nog vaak een machocultuur in het voetbal. In het voetbal draait het om sport en plezier, niet om geslacht, afkomst of geaardheid'', zegt Kristiaan Schimmel, initiatiefnemer van het toernooi dat wordt georganiseerd door de website Gay.nl, het populairste online platform voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Nederland. Volgens
Schimmel heeft voetbal als grootste sport van Nederland een belangrijke maatschappelijke functie, ook als het gaat om de acceptatie van homoseksualiteit.

,,We willen dat het klimaat vriendelijker wordt om uit de kast te komen. Wat je ziet is dat er op scholen veel wordt gesproken over emancipatie en discriminatie, maar op de voetbalvelden komen termen als 'homo' en 'flikker' vaak voorbij. Er heerst nog vaak een machocultuur. Wij denken dat vooral trainers hier strenger op zouden moeten letten.''

Alkmaar is na Amsterdam en Utrecht de derde stad waar het toernooi wordt gehouden. Er zullen zestien teams deelnemen uit het hele land. ,,We spelen met teams van zeven personen op halve velden'', zegt Schimmel.

Aftrap
Wie dit jaar de symbolische aftrap gaat verrichten is nog niet bekend. Voorgaande jaren hebben onder andere minister van Sport, Edith Schippers en KNVB-voorzitter Michael van Praag hun medewerking verleend aan het toernooi.

Het evenement, dat wordt gehouden op de velden van Alcmaria Victrix, wordt ondersteund door de KNVB. In 2012 heeft de voetbalbond een actieplan gepresenteerd om homofobie uit het Nederlandse voetbal te bannen (zie ook voetbal & gay). Volgens Schimmel hebben nog veel clubs zich niet over het onderwerp uitgesproken.

Teams kunnen zich inschrijven via de website www.vudk.nl  

Bron: Haarlems Dagblad