Liefde is geen misdrijf

Terwijl wij in Nederland het politienetwerk Roze in Blauw hebben, dat de belangen behartigt van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, zijn er landen waar mensen nog steeds veroordeeld worden om hun geaardheid.

Marokko is hier drie uur vliegen vandaan. En het is er een andere werkelijkheid.

Straf vanwege geaardheid
Gisteren meldde de NOS dat er zes homoseksuele Marokkanen zijn veroordeeld. De maximale straf is drie jaar. De mannen worden beschuldigd van homoseksuele handelingen, prostitutie en openbaar dronkenschap. Waar zou dit mee te maken hebben? Zou dit komen door de PJD (de islamitische partij die nu in Marokko regeert) of zou het te maken hebben met de International Day Against Homophobia dat op 17 mei plaatsvindt om een statement te maken dat homoseksualiteit toch niet wordt geaccepteerd in Marokko?

Travestieten en interseksuelen
Afgelopen week was ik door het het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) uitgenodigd als initiatiefnemer van de 'Marokkaanse boot' (die tijdens de Gaypride zal varen) voor een rondetafelgesprek. Tijdens deze bijeenkomst bleek hoe moeilijk het was om de groep van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders te benoemen. We hadden het over deze groep en kwamen erachter dat twee geaardheden niet in de afkorting LGBT zijn opgenomen. De 'queers' en de interseksuelen ontbreken.

Liefde is geen misdrijf
De centrale vraag tijdens het gesprek was: Hoe staat de sociale acceptatie van LGBT's in ons land ervoor? Met ongeveer 75 mensen vanuit verschillende LGBTQI-organisaties bespraken we de situatie en dan kun je zien hoe goed de infrastructuur in Nederland is. In een land als Marokko kun je geen organisatie oprichten dat opkomt voor LGBT's. Je hebt hier in Marokko alleen bewegingen, zoals ASWAT, dat de campagne in Marokko 'liefde is geen misdrijf' gestart is. Hierin wordt opgeroepen homoseksuelen te respecteren. Toen we de balans opmaakten aan het eind van de middag bleek het goed te gaan met de LGBT-emancipatie, maar er moet meer samengewerkt worden en meer aandacht komen voor homo's met een biculturele achtergrond.

Werk aan de winkel
Uit onderzoek van de GGD (2012) blijkt dat jongens vaker een negatieve houding hebben ten opzichte van homoseksualiteit dan meisjes en vooral jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst denken negatief over homoseksualiteit. Ruim vier keer zoveel leerlingen van Turkse (45,9 procent) en Marokkaanse (34,5 procent) afkomst hebben een afwijzende houding ten opzichte van homoseksualiteit als autochtone leerlingen (8,6 procent). Dus er is werk aan de winkel. Zoals onze minister Jet Bussemaker zegt: emancipatie vereist onderhoud.

Droom
Wat betreft de voorbereidingen van de Marokkaanse boot, dat loopt gestaag. Wij hebben een droom, namelijk dat de Marokkaanse boot meevaart op 2 augustus en daarom zijn we een crowdfundingsactie gestart en daar kan jij aan bijdragen.  Als je ons zou willen steunen zou dit geweldig zijn! Dat kan hier >>>.


Ilias Zian is een 25-jarige museoloog en cultureel adviseur op het gebied van educatie, communicatie en diversiteit. Hij is organisator van de eerste Marokkaanse boot op de Gay Pride in Amsterdam.

bron: lindanieuws.nl/lhomo mei 2014