Aidsmonument

Franse kunstenaar maakt aidsmonument aan het IJ in Amsterdam.

Het aidsmonument aan het IJ in Amsterdam wordt gemaakt door de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel. Zijn werk 'Living by numbers', een aluminium zitbank met daarboven een groot telraam met kralen van muranoglas krijgt een plaats tussen Amsterdam Centraal en het Muziekgebouw aan 't IJ. Dat heeft initiatiefnemer Stichting Namenproject Nederland bekendgemaakt.

Het monument is bedoeld als steun voor hiv-patiënten en gedenkteken voor hen die aan de gevolgen van aids zijn overleden. 'Living by numbers' symboliseert het tellen, dat volgens Jean-Michel een grote rol speelt in het leven van hiv-patiënten. Hij doelt bijvoorbeeld op het tellen van overleden vrienden en de miljoenen hiv-geïnfecteerden in de statistieken. Het getal op het telraam wordt elk jaar gewijzigd. Bezoekers kunnen een naam achterlaten in de aluminium banken.

De kunstcommissie koos voor het ontwerp van Jean-Michel omdat hij laat zien dat een aidsmonument niet somber hoeft te zijn en het kunstwerk goed combineert met het water van 't IJ.

 

Bron: Haarlems Dagblad
foto: Stichting Namenproject Nederland