AIDS Memorial QUILT

De AIDS Memorial QUILT is ontstaan in 1987 in San Francisco. Het is een verzameling gedenkdoeken (naamvlaggen) ter nagedachtenis aan mensen die zijn overleden aan de gevolgen van aids.
De QUILT werd in 1989 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en het is nog steeds het grootste bestaande gemeenschappelijke creatieve project.

De stichting NAMENproject Nederland is momenteel bezig om de Nederlandse AIDS Memorial Quilt als nationaal cultureel erfgoed voor de toekomst te bewaren. Verschillende Musea hebben interesse getoond om een of meer QUILTS in hun collectie op te nemen, waaronder het Amsterdam Museum en het Openlucht in Arnhem. Maar ook het Museum Europäischer Kulturen in Berlijn heeft een QUILT in haar collectie opgenomen.
Het doel van de stichting NAMENproject Nederland is om in iedere provincie een quiltblok in een museum te hebben, d.w.z. ook in Noord-Holland buiten Amsterdam.

Gay-Haarlem.nl zet zich er voor in om één QUILT met naamvlaggen van Haarlemmers, waaronder die van de in 1990 overleden homoactivist Ben Venema, onder te brengen in een Haarlems museum. Het Historisch Museum Haarlem heeft om onduidelijke redenen geen belangstelling voor dit object dat is aangemerkt als nationaal cultureel erfgoed. De collectiebeheerder van Het Dolhuys was erg ingenomen met ons aanbod maar liet ons weten dat het bestuur tot de conclusie was gekomen dat de QUILT niet voldoet aan de criteria die zij binnen hun verzamelbeleid hanteren.

Gay-Haarlem.nl zet de zoektocht in de provinciehoofdstad Haarlem onverminderd voort en wij vertrouwen dat de cultuurhistorische waarde van deze QUILT óók in Haarlem op de juiste waarde wordt geschat en de QUILT definitief naar Haarlem terug keert!

Media