I'll Keep Holding On

Op de zaterdag voor Kerst 2014 is het fijn om samen met je man nog eens te gaan winkelen in de Cronjéstraat. Ná het Shopping Centre Schalwijk, immers de mooiste winkelstraat van Haarlem. Vol geplempt met fietsen en tussen het schaarse winkelende publiek door scheurende de tweewieler- wegmisbruikers met of zonder bak afgeladen met kinderen vóór het stuur.
Beschutting zoekend tegen de gure windvlagen, die de donkere dagen voor Kerst pas echt romantisch maken in deze ambiance, liep ik genietend gearmd met mijn man van de ene naar de andere Shopsensatie.
Een bi-culturele stadsgenoot liep ons tegemoet en al snel voelde ik aan mijn inmiddels bijna onderkoelde water dat er iets aan de blik in zijn ogen niet deugde. Schijnbaar uit het niets beet deze man van middelbare leeftijd ons vol overtuiging toe dat we 'Hollandse fascistie' waren!
Onverstoorbaar liepen we door, stevig arm in arm tegen elkaar aangedrukt en verbaasd aankijkend. De gure wind voelde door die verwensing immers extra koud. Ik bedacht me dat de goede man deze woorden maar had gekozen omdat hij (terecht) gedacht zou kunnen hebben dat we 'vuile homo's' in het Arabisch of wat dan ook niet zouden verstaan.

De dag daarvoor was ik getuige van de prachtige openingsceremonie van de Expo AIDS Memorial Quilts in de Janskerk. Een ceremonie die vooral veel warmte, verbondenheid en respect uitstaalde en indruk maakte op de vele aanwezigen.
Één van de sprekers vertelde in haar overdenking aan haar overleden broer hoe hij na een jarenlange worsteling begin jaren '80 uit de kast kwam en dat er sinds die tijd "eigenlijk niet veel veranderd was ook al lijkt het van wel". "Is dat zo? Heeft ze daarin gelijk", vroeg ik mij tegen beter weten in ter plekke af.
Nog geen 24 uur later wordt wat mij betreft haar gelijk overduidelijk bewezen. Homohaat is van alle tijden en van alle gezindten. Waakzaamheid en strijdbaarheid voor mijn recht van bestaan zal daarom ook altijd nodig blijven. Tot mijn laatste ademtocht!

Ik wens u en de uwen een paar genoeglijke dagen de komende week. U mag dat Kerst noemen of wat dan ook en met of zonder lichtjes en wild en lam. Het maakt mij geen flikker uit.
I´ll keep holding on!

Rudy S. te H