Iedereen is anders

Heb jij twijfels of vragen over op wie jij valt? Op meisjes? Jongens? Op allebei misschien? Twijfel je over wie jij bent: meer een meisje, meer een jongen? Of ben je eruit en wéét je dat je homo-, lesbische, bi- of transgendergevoelens hebt? Dan is Iedereenisanders.nl  dé plek voor jou. Hier vind je de beste info en tips over 'anders' zijn.


Advies van Ewout Genemans: wees trots op jezelf! Als je homo, bi of transgender bent, wordt je gedwongen om al op jonge leeftijd goed over jezelf na te denken. Iets wat sommige mensen misschien wel nooit doen… Dat zorgt ervoor dat je op jonge leeftijd al een stapje voor bent op de rest! Als je dan ook nog eens het lef hebt om uit de kast te komen, kun je helemaal trots zijn op jezelf. Voor iedereen die nog in de kast zit: Wees niet bang, het valt echt allemaal mee. In je hoofd lijkt het allemaal erger dan het is.


Advies van Raffaela Paton: Zelf ben ik biseksueel, terwijl ik altijd dacht dat ik lesbisch was. Naar mijn mening zien sommige mensen het als een soort van fase of als een nieuwe mode. Persoonljk vind ik het erg beledigend als mensen dat zeggen. In zulke gevallen nemen ze me niet serieus, en geloof me, dit is iets wat je tegen kan gaan komen. Daarnaast zullen mensen vaak vragen gaan stellen. Ik heb wel eens meegemaakt dat daar ontzettend stomme en idiote vragen bij zitten. Toch beantwoord ik alle vragen, want hoe meer mensen het begrijpen, hoe meer mensen er 'aware' van worden en dat is naar mijn mening goed voor de acceptatie. Er zullen altijd mensen zijn die het wel willen begrijpen, maar het gewoonweg niet kunnen begrijpen. Daar kunnen diverse redenen voor zijn, bijvoorbeeld geloof. Het gaat mij aan het hart dat jongeren zelfmoordpogingen doen en depressief zijn, want dit is helemaal niet nodig! Ieder persoon is een uniek persoon, of je nu zwart, blank, hetero, homoseksueel, transgender, mannelijk, vrouwelijk of gelovig bent. Je bent zelf diegene die iets moois van je leven kan maken en als je in de put zit, zoek iemand die je kan vertrouwen en waar je alles kwijt kan, desnoods een bepaalde instantie. Mijn advies is: stay cool and relaxed. Leef zoals JIJ wilt, wees vooral trots op jezelf en geniet van elk moment, want je leeft maar een keer. Alleen dan kan je gelukkig worden!Advies van Sipke Jan Bousema: Als het gaat om acceptatie is praten met elkaar en laten zien wie je bent als mens is belangrijk. Mij heeft het in het begin altijd geholpen eerst de mensen te leren kennen. Op het moment dat ze je kennen en je hebt het daarna (of later) over privé zaken zoals relaties of geaardheid vinden mensen het vaak ok - omdat ze je als mens ok vinden en respecteren. Ik heb me zelf nog nooit voorgesteld met Hallo Ik ben Sipke Jan ik ben homo. Dat doet er ook eigenlijk niet toe. We zijn toch gelijk?  Je 'way of being', hoe je jezelf voelt en wat je uitstraalt maakt hoe mensen op je reageren. Voel je je goed straal je dat uit dan zullen mensen daarop reageren, denk je dat mensen op je reageren omdat je homo bent, je bijvoorbeeld als jongen vrouwelijk gedraagt of zoiets dergelijks dan is de kans groot dat je reacties daarop ook aantrekt. Het is de manier waarop jij bent met mensen. Als je direct reageert op mensen hun (negatieve) reacties staan zij 1-0 voor. Haal je een paar keer diep adem en vertel je alleen jouw eigen verhaal wat je wilt vertellen en laat je je niet verleiden tot impulsreacties dan ben je stabiel en sterk, en kan niemand om je heen wat iemand ook probeert. Hiermee dwing je automatisch en vanzelf respect af. Verweer alleen fysiek als het nodig is om je te beschermen, voor de rest sta sterk door vooral jezelf te zijn.

(bron: Movisie 2015 - Iedereen is anders)