Uitschelden voor flikker

Mannelijke meisjes en vrouwelijke jongens meer gepest. Dat jongens van voetbal en meisjes van kleren en shoppen houden, is het heersende beeld onder jongeren. Maar niet iedereen kan óf wil aan dit beeld voldoen. Deze 'gender non-conforme' jongeren worden meer gepest dan andere jongeren, blijkt uit onderzoek en een serie interviews die Movisie met deze jongeren liet voeren. Het pesten blijkt al op jonge leeftijd te beginnen. Sommige jongeren gaan vanwege het getreiter zelfs niet meer naar school. Bovendien krijgen de jongeren soms weinig steun van volwassenen. Op donderdagavond 25 juni vindt in het Stadhuis Utrecht het debat '50 tinten roze en blauw' plaats over hoe dit probleem aan te pakken.

Als hetero uitgescholden voor 'flikker'
Hanneke Felten die vanuit Movisie de interviews met de jongeren begeleidde: "Gender non-conforme kinderen en jongeren betalen een fikse prijs voor het feit dat de samenleving uitgaat van strakke rolpatronen voor meisjes en jongens. Als jongens armbandjes op school dragen of meisjes kort haar hebben, keuren leeftijdgenootjes dat fel af. In de interviews vertellen jongeren bijvoorbeeld dat zij werden uitgesloten door de andere kinderen, uitgescholden of opgesloten in de wc". Dit beeld wordt bevestigd door een grootschalig onderzoek door de Universiteit van Amsterdam: gender non-conform-zijn gaat gepaard met negatieve reacties van leeftijdgenoten. Jongens in het bijzonder hebben hier last van. Felten: "Gender non-conforme jongeren worden uitgescholden voor 'homo', 'pot' en 'flikker', ook als ze niet lesbisch, homo of biseksueel zijn."

Ook geen steun van ouders
"Als je op school gepest wordt is het fijn als je thuis jezelf kunt zijn, maar dat blijkt niet altijd het geval", zegt Felten. Uit de interviews blijkt dat gender non-conforme jongeren ook thuis met afwijzing te maken kunnen krijgen. Ouders eisten bijvoorbeeld dat hun dochter meisjeskleding droeg en keurden haar korte kapsel af. De afwijzing van ouders ten aanzien van het anders zijn van deze jongeren begon al op jonge leeftijd. Felten: "Dit roept de vraag op waar deze kinderen dan terecht kunnen: wat kan een kind doen als zowel school als ouders geen thuis geven?". Deze vraag en stellingen als 'Afkeuring van gender nonconform gedrag komt door de media' en 'in onderzoek naar welzijn van jongeren is gender nonconform gedrag een ondergeschoven kindje' staan centraal tijdens het debat.

Debat met Asha ten Broeke
Wethouder Margriet Jongerius opent de avond in Stadhuis Utrecht. Vervolgens wordt onderzoekster Ante Scholten gevraagd naar de belangrijkste bevindingen uit haar interviews in opdracht van Movisie. Wetenschapsjournalist en Volkskrantcolumnist Asha ten Broeke inspireert hierna met een spoken column over de zin en onzin van de hokjes man en vrouw. Experts gaan hierna met elkaar in gesprek over hoe we de leefsituatie van deze jongeren kunnen verbeteren. Dit zijn niemand minder dan Jens van Tricht (eMANcipator), Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland), Gabriël van Beusekom (promovendus Universiteit van Amsterdam), Sophie Schers (beleidsadviseur Transgender Netwerk Nederland), Jale Simsek (expert taboes en diversiteit) en Mieke van Stigt (socioloog, pedagoog en pestdeskundige).

Meer informatie
Movisie verzorgt het debat '50 tinten roze en blauw' als programmaonderdeel van het Midzomergracht Festival. U bent donderdagavond 25 juni vanaf 19.30 van harte welkom in het Stadhuis Utrecht, Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht. De avond is gratis toegankelijk maar in verband met het beperkte aantal plaatsen is aanmelden verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie over dit event is te vinden in de agenda van LHBT-emancipatie.nl en op het Facebookevent. De onderzoeksresultaten worden na afloop van het debat gepresenteerd op www.socialevraagstukken.nl.