Arondéuslezing op 12 mei

Willem Arondéuslezing 2016 door Eric Corton. Eric Corton, (radio)presentator en acteur houdt dit jaar de Willem Arondéuslezing. De lezing, waarvoor ieder jaar een eigenzinnige prominente Nederlander wordt uitgenodigd, is een eerbetoon aan de Noord-Hollandse verzetsheld Willem Arondéus. De lezing vindt plaats op 12 mei 2016 om 20.00 uur in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

Eric Corton: “Op het grote spandoek waar ik als 12-jarig kereltje achter liep tijdens de massale vredesdemonstratie in november 1981 stond ‘Ik ben van na de oorlog, en dat wil ik graag zo houden’. Er was een serieuze dreiging van oorlog maar ook de grote warme gloed van hoop op uiteindelijke echte vrede. Die ene krachtige zin én die grootse gebeurtenis in Amsterdam zullen het vertrekpunt zijn voor mijn Willem Arondéuslezing. Over kinderlijke onschuld en groter worden. Over oorlog....maar nog veel meer over vrede.”

De Willem Arondéuslezing is door Provinciale Staten van Noord-Holland ingesteld als eerbetoon aan Willem Arondéus (1894-1943) die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het kunstenaarsverzet. In 1943 was hij een van de leiders van de overval op het Amsterdams bevolkingsregister, een actie waarvoor hij, na een schijnproces, in de duinen van Overveen werd terechtgesteld. Arondéus was eigenzinnig en kwam al op jonge leeftijd openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uit. Begin vorige eeuw een ongewone en gedurfde houding die indruiste tegen mores in die tijd. Zelfs in de liberale kunstenaarskring waarin Arondéus verkeerde.

Jaarlijks nodigen Provinciale Staten een prominente Nederlander uit voor het houden van een lezing waarbij de eigenzinnigheid van Arondéus een inspirerende leidraad vormt. In voorgaande jaren werd de Arondéuslezing gehouden door, onder anderen, Eurocommissaris en eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en journalist Step Vaessen.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de lezing door Eric Corton. Aanmelden is verplicht via dit aanmeldingsformulier >>>. Dit kan tot uiterlijk 20 april 2016. Na aanmelding worden de gratis toegangskaarten rond 2 mei 2016 toegestuurd. Zonder toegangskaart is er geen toegang tot de kerk.

De ingang van de Grote of St. Bavokerk is aan de Grote Markt 22 in Haarlem. De lezing start om 20.00 uur, de kerk gaat open om 19.15 uur. Houd er rekening mee dat het koud kan zijn in de kerk.