Project LHBT vluchtelingen

Cocktail, het maatjesproject van het COC, brengt lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) vluchtelingen in contact met Nederlandse LHBT’s. Door het organiseren van sociale activiteiten doorbreekt het maatjesproject het sociale isolement waarin veel LHBT-asielzoekers zich bevinden als ze naar Nederland komen. Cocktail draait al in een aantal regio’s. In de regio Kennemerland start het COC het project op samen met welzijnsorganisatie DOCK Haarlem. Cocktail is op die manier helemaal geïntegreerd in alle activiteiten voor statushouders en vluchtelingen in Haarlem en kan professioneel ondersteund en geleid worden. Robert Vermeulen is aangesteld als projectleider.

Wat is Cocktail?
Met het project Cocktail wil COC Kennemerland het isolement van asielzoekers en vluchtelingen met een lesbische, homoseksuele, biseksuele en/of transseksuele geaardheid (LHBT) doorbreken en hen op een veilige manier introduceren in de Nederlandse LHBT gemeenschap.

Achtergrond
Vluchtelingen moeten vaak lang wachten op een betere toekomst. Dit vraagt van deze mensen veel geduld. Geduld is soms moeilijk op te brengen in een asielzoekerscentrum met verschillende – soms vijandige – nationaliteiten, verschillende culturen en waar iedereen een eigen vluchtverhaal heeft, vaak vol onverwerkte emoties en trauma’s. Daar komt nog bij dat LHBT-gevoelens en -gedragingen in een asielzoekerscentrum – net als in het land van herkomst – vaak verborgen gehouden (moeten) worden uit angst voor negatieve en zelfs agressieve reacties uit de directe omgeving. Maar ook als een asielzoeker eenmaal een verblijfstatus heeft gekregen en mogelijk al een eigen woning heeft, verkeert hij/zij vaak nog in een groot isolement omdat hij/zij niet geaccepteerd wordt door zijn/haar eigen landgenoten.
Cocktail wil het isolement van asielzoekers en vluchtelingen met een LHBT geaardheid doorbreken en hen op een veilige manier introduceren in de Nederlandse samenleving. Dit doet zij door hen in contact brengen met Nederlandse LHBT vrijwilligers via een (1-op-1) maatjescontact en door organiseren van activiteiten voor en met deze doelgroep. Ook wil Cocktail waar mogelijk een bijdrage leveren aan het verbeteren van het klimaat en het verhogen van de veiligheid van LHBT’s in asielzoekerscentra.

Maatjesproject
Wanneer iemand zich aanmeldt voor het maatjesproject, wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. Hierin worden de verwachtingen en doelen van de nieuwe deelnemer besproken. Na de intake koppelt wordt de nieuwe deelnemer aan een geschikte vrijwilliger gekoppeld. Cocktail houdt zoveel mogelijk rekening met persoonlijke voorkeur, bijvoorbeeld gesproken taal, culturele achtergrond, leeftijd en leefstijl. Wanneer er een koppeling tot stand is gekomen, kan het maatjestraject beginnen. Onderling worden afspraken gemaakt over de invulling van het traject.

Wat doet Cocktail niet?
Het project Cocktail heeft geen relatiebemiddeling tot doelstelling. Ook vragen op juridisch, financieel en psycho-sociaal vlak vallen buiten het project Cocktail.

Lees de folder voor meer informatie. De folder is er ook in het Engels. >>>
Ben je of ken je een LHBT nieuwkomer? Wil je zelf Cocktailmaatje worden? Neem dan contact met ons op. Ook als je meer wilt weten, ideeën, suggesties of feedback hebt: we horen het graag. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.