Coming Out Dag 2016

De gemeente Haarlem hangt op dinsdag 11 oktober a.s. met meer dan 40 gemeenten, 9 provincies, het ministerie van OCW, het COC en Movisie de regenboogvlag uit voor Coming Out Dag.

Wethouder Jur Botter hijst om 8.30 uur op het stadhuis de vlag in de top. Belangstellenden kunnen daarbij aanwezig zijn op de Grote Markt. De gemeente Haarlem wil hiermee benadrukken dat iedereen het hele jaar door zichzelf mag zijn. Ook op de stadskantoren Zijlpoort en Raakspoort en op de toren van de Bavokerk wordt de regenboogvlag gehesen. De vlaggen blijven hangen tot en met zondag. Op het Provinciehuis, scholen en sportclubs wappert op 11 oktober ook de regenboogvlag.

Roze Ontbijt
Voorafgaande is er in de Refter van het Haarlemse stadhuis een Roze Ontbijt voor genodigden. Het ontbijt wordt om 8.00 uur geopend door COC-voorzitter Wouter Rutten. Aansluitend zal Dick Jansen, regiodirecteur van welzijnsorganisatie DOCK een column uitspreken over het thema ‘Onverdraagzaamheid’.

Boodschap
De Coming Out Dag duurt een dag, maar de boodschap van de gemeente geldt het hele jaar. Al sinds 2008 heeft een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie.

Individuen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te verbeteren.
Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft zet de overheid zich in. En dat is nog steeds nodig. De Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement. 


Gemeenten die de regenboogvlag hijsen 
Aa en Hunze, Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Alphen, Arnhem, Assen, Barendrecht, Bergen op Zoom, Borsele, Boxtel, Breda, Brunssum, Capelle aan de IJssel, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Dronten, Eindhoven, Enschede, Goeree-Overflakkee, Goes, Goirle, Gouda, Groningen, Haarlem, Halderberge, Heerlen, Helmond, Hellendoorn, Hengelo, Hilversum, Hoorn, Hulst, Kaag en Braassem, Katwijk, Laarbeek, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lansingerland, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Nieuwegein, Nijmegen, Noordwijk, Oldambt, Oss, Peel en Maas, Pijnacker-Nootdorp, Purmerend, Rijswijk, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Schiedam, Schijndel, Simpelveld, Sint-Oedenrode, Sittard-Geleen, Sluis, Steenbergen, Súdwest-Fryslân, Tilburg, Uithoorn, Utrecht, Valkenburg, Veere, Veghel, Venlo, Venray, Vlissingen, Wageningen, Weert, Westervoort, Westland, Wijchen, Zaanstad, Zeist, Zoetermeer, Zuidplas, Zundert en Zwolle.
Op dit moment hebben al 90 gemeenten aangekondigd om de regenboogvlag te hijsen en activiteiten te organiseren.

Provincies die de regenboogvlag hijsen
Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland en voor het eerst in Drenthe.