Roze Salon in Velsen

IJmuiden – Roze senioren, in of uit de kast, kunnen vanaf donderdag 3 november terecht bij een Roze Salon in IJmuiden. Dat is een ontmoetingsclub voor homoseksuele ouderen (LHBT 55+). 

De Roze Salon is een burgerinitiatief van IJmuidenaar Sonja Töpfer. Zij is vrijwilligster bij COC Kennemerland, waar Velsen onderdeel van is. ,,Eigenlijk kwam het verzoek vanuit De Zorgspecialist en Stichting Welzijn. Die merkten in het werkveld dat roze ouderen vaak eenzaam zijn. Ouderen zijn sowieso vaker eenzaam, maar voor roze senioren is het lastiger, denk ik. Sommigen gaan weer terug de kast in als ze naar een zorgcentrum gaan, bijvoorbeeld. Ze zijn bang niet geaccepteerd te worden vanwege hun geaardheid.’’

De twee instanties vroegen COC Kennemerland om hulp. ,,Ik werd er al snel bij betrokken omdat ik in IJmuiden woon.’’ Volgens Töpfer is er in Velsen vraag naar een ontmoetingsplek voor homoseksuele ouderen. ,,IJmuiden ligt dichtbij Amsterdam. Als je ouder wordt, zoek je de rust op, de natuur op. Dan kom je snel in IJmuiden of omgeving terecht.’’ In Nederland zijn al meer dan twintig Roze Salons open. In Haarlem loopt ’ie goed, weet Töpfer. Het concept wordt dus grotendeels overgenomen. ,,We ontmoeten rond borreltijd voor een glaasje wijn of iets anders. We eten een soepje met brood of salade.’’ In een later stadium wil Töpfer ook een open podium houden, sprekers uitnodigen of bandjes een podium gunnen. ,,Maar de nadruk ligt op het ontmoeten van gevoelsgenoten. Dat je jezelf kunt zijn.’’


De eerste Roze Salon is donderdag 3 november van 16.30 tot 19.30 uur in Buurtcentrum De Dwarsligger. Ook organiseert de salon met regelmaat een open podium. 


Voor meer informatie bel 0255-512725 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Buurtcentrum de Dwarsligger >>
Planetenweg 338
1974 BP IJmuiden

(bron: IJmuider Courant)