Russische kunst onderschept

Haarlem - De voor de Haarlemse Roze Kunstlijn bestemde tekeningen van de Rus Demir Demirov die donderdagmiddag werden onderschept door de Russische douane zijn alsnog doorgestuurd naar Nederland. Dat meldt de in Amsterdam wonende agent van de kunstenaar, Vladimir Chorchordin.

Aanvankelijk maakte Demirov bekend dat zijn kunstwerken bij de douane in beslag genomen waren in verband met ’bevordering van homoseksualiteit’. Het postpakket zou bij de douane zijn opengemaakt en de kunstenaar was gesommeerd naar het douanekantoor te komen. Daar zag hij van af en maakte via Facebook gewag van de onderschepping.

Om welke redenen de kunstwerken alsnog zijn doorgestuurd is niet bekend. Na het Facebookbericht kwam er een stroom van nieuwsberichten op gang.

Of de kunstwerken ongeschonden in Amsterdam zijn aangekomen, was vrijdag rond het middaguur nog niet bekend. De kunstagent was niet thuis toen de koerier de zending bij hem aanbood. Vladimir Chorchordin ging terstond naar het koerierskantoor om het pakje van zes kunstwerken te inspecteren.

Wat vooraf ging
De Russische douane heeft donderdag 27 oktober kunst tegengehouden van de Russische kunstenaar Demir Demirov. Het werk was bestemd voor de Roze Kunstlijn, onderdeel van de Kunstlijn Haarlem en zou in het eerste weekeinde van november worden geëxposeerd aan de Nieuwe Groenmarkt 10 in Haarlem.

Wouter Rutten, voorzitter van COC Kennemerland, maakte het bericht van kunstenaar Demirov donderdagavond via Facebook wereldkundig. ,,Ik sta perplex. Dit kunstwerk was onderweg naar Haarlem om te worden geëxposeerd tijdens de Roze Kunstlijn. En is tegengehouden door de Russische douane omdat het 'homosexualiteit zou bevorderen'. Wat een schande.’’

D66-wethouder Jur Botter (Cultuur) reageerde ook via Facebook. ,,Het is echt heel ernstig dat dit gebeurt. Wellicht dat wij als gemeente een brief kunnen sturen naar de Russische ambassadeur in Den Haag waarin wij ons ongenoegen uiten. Daarnaast zou ik mij kunnen voorstellen dat de organisatie afdrukken laat maken van deze kunstwerken en als reproductie op de kunstlijn expositie ophangen.’’

Het werk is een serie met als titel Innerlight en heeft volgens Rutten als thema het overwinnen van je eigen homofobie. ,,De worsteling die je hebt met de acceptatie van jezelf.’’

Rutten maakt zich vooral zorgen wat er nu met de kunstwerken gaat gebeuren. ,,Die staan ergens in een Russisch douane-depot en daar zullen ze er zeker niet zachtzinnig mee omgaan.’’

(bron: Haarlems Dagblad)

De Roze Kunstlijn vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 november van 11.00 tot 18.00 uur.
De opening van de Roze Kunstlijn is vrijdag 4 november om 21.00 uur door wethouder Jur Botter en Bob Rosé. Inloop vanaf 20.00 uur.
Locatie:
Nieuwe Groenmarkt 10
2011 TW Haarlem