Opinie | Even stilstaan

Even stilstaan doe ik bij al die prachtige wereldsterren die wij in 2016 hebben moeten verliezen. Maar ook sta ik stil bij al onze eigen geliefde sterren die zijn heengegaan en die wij los hebben moeten laten.

Stilstaan doe ik ook bij de Haarlemse Regenboogloper die in het afgelopen jaar feestelijk in gebruik is genomen. Een Regenboogloper welke onvoorzien en helaas al binnen een week spontaan een herdenkingsplek werd voor alle slachtoffers van de zinloze religieuze aanslag in Orlando.

Ik ben echter stil nadat ik hoorde dat bestuurders van diverse Haarlemse migrantenorganisaties desgevraagd het ‘h-woord’ niet uit durven te spreken, ondermeer bang om door de gemeenschap welke zij vertegenwoordigen uitgerangeerd te zullen worden. Het ‘h-woord’ staat voor homoseksualiteit. Het onderwerp dat op initiatief van de gemeenteraad met het 'Nieuwe Focusproject' bespreekbaar gemaakt moet gaan worden binnen de migrantenorganisaties om bij hen zodoende meer inzicht, begrip en acceptatie te verwerven voor homoseksualiteit in het algemeen.
Een charmant, langdurig en ook zeker kostbaar project. Dat laatste doet er natuurlijk volstrekt niet toe, het gaat immers om het idee en het politieke statement dat er mee wordt gemaakt. Als de bestuurders van migrantenorganisaties het woord homoseksualiteit al niet uit durven te spreken, houd ik mijn hart vast voor de resultaten en effecten van dit project. Er zal heel veel water door de Rijn en de Eufraat zijn gestroomd voordat er een lichtpuntje aan de horizon te zien zal zijn.

Daarom bid ik óók in 2017, en in het bijzonder, voor alle (heimelijke) lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders met een bi-culturele achtergrond en sta ik even bij hen stil.

Ruud Steenbergen