Salaam Jeruzalem

Ode aan het leven en werk van de grote Nederlandse dichter Jacob Israël de Haan in rebels muziektheater op woensdag 22 en donderdag 23 februari in de Toneelschuur - Haarlem.

Jacob Israël de Haan. Begenadigd schrijver en dichter. Rusteloos in zijn verlangen naar harmonie, tegelijkertijd een rebel in hart en nieren, oproerkraaier van het eerste uur. Een man van tegenstrijdigheden, ‘een hevig hater’ en ‘een minnaar mild’. Een gepassioneerd prediker van het vrije woord, die zich niet liet beteugelen, maar zijn mening openlijk verkondigde en zijn tijdgenoten aanspoorde over grenzen heen te kijken. Maar lees de woorden van mijn liederen niet. Lees het onleesbare achter de woorden.

Dat spanningsveld tussen tegenstellingen was telkens weer zijn strijdtoneel, niet voor één waarheid te vangen, zette hij de heersende moraal voortdurend op scherp. Zo werd hij verliefd op een Palestijn. Ook in deze openlijke verkondiging van zijn homoseksualiteit, schuilde dat dualisme. Hij voelde zich uitverkoren en verstoten, vervuld van trots en diepe schaamte.

Op 30 juni 1924 wordt De Haan voorgoed de mond gesnoerd, als hij met drie pistoolschoten om het leven wordt gebracht. Hij is dan 42 jaar. Salaam Jeruzalem is een bijzondere ode aan het leven en werk van een de grootste Nederlandse dichters. De biografie die onlangs verscheen over De Haan vormt samen met zijn prachtige gedichten de leidraad voor deze rebelse muziektheatervoorstelling.

met: Sabri Saad El Hamus, Nizar Rohana, Modar Salama, Ludo van der Winkel en Randy Fokke tekst ®ie: Gerardjan Rijnders

DETAILS
Website www.denieuwamsterdam.nl

woensdag 22 feb en donderdag 23 feb 
aanvang 20.00 uur 
Toneelschuur - Haarlem 

PRIJZEN

Vrienden €15,50
CJP/Studenten €13,50
Normale prijs €17,50

Kaarten bestellen  >>>