Kranslegging & viering

De Regenboogorganisaties Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, Gay-Haarlem.nl en COC Kennemerland nemen ook dit jaar deel aan de herdenking en kranslegging op donderdag 4 mei aan de Dreef in Haarlem.

De kranslegging wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een herdenkingsdienst in de Grote of Sint Bavo-kerk aan de Grote Markt in Haarlem. Aanvang 18.50u. Aansluitend is er de stille tocht naar het herinneringsmonument aan de Dreef.

Dit jaar is het thema van de viering ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’. Mede in deze context zal de kranslegging namens de Regenboogorganisaties worden verricht door de nieuwe Nederlanders Anas en Wissam.

Monument
Het monument 'Man voor het Vuurpeloton', van beeldhouwer Mari Andriessen is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur. In de bestrating is een natuurstenen strip van circa 10 meter lang aangebracht waarin de namen en leeftijden van de 15 omgekomen verzetsmensen zijn gebeiteld. Zij werden op 17 maart 1945 op deze plek gefusilleerd.

Nationale Viering Bevrijding, vrijdag 5 mei
De Nationale Viering Bevrijding start dit jaar in de hoofdstad van Noord-Holland, Haarlem. In en rondom het provinciehuis geven mensen op diverse wijzen uitdrukking aan hun persoonlijk verhaal. De 5 mei-lezing wordt voor het provinciehuis gehouden door acteur Nasrdin Dchar, in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte, commissaris van de Koning Johan Remkes en de voorzitter van het Nationaal Comité Gerdi Verbeet. De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door Neal de Hoop (12) uit Alkmaar. Aansluitend houdt minister-president Rutte een toespraak op Bevrijdingspop Haarlem waarna hij het Bevrijdingsvuur ontsteekt. Ook dit wordt live uitgezonden op NPO 1, tussen 12.00 uur en 13.00 uur.

Bron:
Nationaal Comité 4 en 5 mei