Coming-Out Dag 2018

Haarlem - Op Coming-Out Dag, die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out.

Geschiedenis
International Coming-Out Day vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. In dat jaar riep de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) Ronald Plasterk (PvdA) de datum 11 oktober ook voor Nederland uit tot Nationale Coming-Out Dag, om daarmee de sociale acceptatie van LHBT te bevorderen.

Regenboogvlag
De Amerikaanse vlagontwerper en homorechtenactivist Gilbert Baker (1951-2017), ontwierp in 1978 de regenboogvlag voor de “Gay and Lesbian Freedom Day Parade” in San Francisco. De vlag groeide in ca 15 jaar uit tot internationaal symbool van de homogemeenschap.
Gilbert Baker was bevriend met Harvey Milk, een van de eerste stadsbestuurders in de Verenigde Staten die geen geheim maakte van zijn homoseksualiteit. In 1977 werd Milk lid van de gemeenteraad van San Francisco. Een jaar later werd hij in het stadhuis doodgeschoten door Dan White, een net afgetreden gemeenteraadslid met homofobe opvattingen. Na deze moord kwam er grote vraag naar de regenboogvlag.

Op initiatief van de Regenboogpartners in Haarlem, wordt sinds 2012 op het Haarlemse stadhuis, het stadskantoor aan de Raaks én de Grote Kerk aan de Grote Markt, op 11 oktober de Regenboogvlag gehesen. 

Programma Coming-Out Dag 2018

Donderdag 11 oktober:
08.00 uur: Roze Ontbijt in de Refter van het stadhuis door COC (alleen voor genodigden).

09.00 uur: Hijsen regenboogvlag op het stadhuis door gemeente Haarlem.

14.30 uur: Tentoonstelling 'Nooit meer uit de kast', woonzorgcentrum Reinaldahuis, Leonard Springerlaan 1, Haarlem-oost. Aansluitend optreden zanger Rolf van Rijsbergen.

16.30 uur: Roze Salon 55+ in wijkcentrum Binnensteeds – Nieuwe Groenmarkt 20, Haarlem-centrum door Gay-Haarlem.nl. Optreden dichter Robbert Voges. Toegang vrij. Gratis soep en hapjes.

Vrijdag 12 oktober:
20.00 uur: Hollandse avond in Jeltes Lokaal - Schagchelstraat 15, Haarlem-Centrum door COC Kennemerland. Toegang vrij.