Postercampagne saai

Haarlem – De Haarlemse gemeenteraad vindt de posters van de Regenboogstad flets en saai.

De posters om Haarlem als Regenboogstad te profileren zijn flets en saai. Dat is het oordeel van Haarlemse raadsleden. Wethouder Maie-Thérèse Meijs zegt dat de posters in overleg met het COC Kennemerland, het anti-discriminatiebureau BDK en Gay-Haarlem.nl zijn gemaakt. Ze gaat wel in overleg of de posters wat pittiger kunnen.

Zelf kiezen
‘In Haarlem kies je zelf wie je liefhebt. Haarlem Regenboogstad’. Dat staat op de poster van de dubbelportretten op de drie tot nu toe ontworpen affiches. In de illustratie lopen twee gezichten, van twee mannen of twee vrouwen, in elkaar over. De bedoeling van de gemeentelijke postercampagne is meer sympathie te kweken voor de lhbti-gemeenschap.

Vlees nog vis
Het zijn posters die raadslid Anne Sterenberg van de VVD vlees noch vis vindt. “Is het een plaatje voor zoek de verschillen? Is het een daderprofieltekening?” Zo’n poster moet in haar ogen juist confronterend zijn, spraakmakend. Zij verwijst naar affiches die voor een soortgelijke campagne in Rotterdam zijn gebruik. Opvallende foto’s van mannen die met mannen zoenen en vrouwen die vrouwen kussen, tegen de achtergrond van de Erasmusbrug.

Ingekakt
Volgens Sterenburg is de samenleving ingekakt als het gaat om seksuele emancipatie. Het mag steviger en feller. Twintig jaar geleden was er volgens haar meer tolerantie. “Doen we wel genoeg? Tijdens de 4 meiherdenking is in Amsterdam het bloemstuk vernield van de lhbti-gemeenschap.” Zij vindt dat Haarlem meer moet doen, het bijverven van de Regenboogloper aan de Kruisstraat en het zo nu en dan uithangen van de regenboogvlag schiet niet op. ‘Homo’s zitten nog al te vaak in de kast, uit angst voor de omgeving. We moeten gaan van verborgenheid naar geborgenheid.

Prullenbak
Dat de posters flets en saai zijn, werd eigenlijk door ieder raadslid gedeeld. SP-er Sibel Özogul was het meest uitgesproken. “Eigenlijk moeten ze allemaal de prullenbak in.” Volgens haar moet er veel gebeuren. “Hoe vaak hoor je homo wel niet als scheldwoord?” De postercampagne is een initiatief van de gemeenteraad, die de spraakmakende campagne in Rotterdam voor ogen had. Dat is met het huidige ontwerp niet gelukt.

Aanpassen
Wethouder Meijs stelde dat de posters zijn gemaakt in samenspraak met de lhbti-ambassadeurs. Daarom vond D66’er Bas van Leeuwen dat daar ook rekening mee moet worden gehouden. Als de gemeente een initiatief ontplooit, moet er draagvlak zijn onder de bevolking.
Op voorstel van Ziggy Klazes van GroenLinks gaat wethouder Meijs in overleg met andere betrokkenen om te kijken of de posters kunnen worden aangepast. Ze moeten spraakmakender worden.

Bron: Haarlems Dagblad 12 mei 2019
Illustratie: Illustrik