Poster- of verkiezingscampagne

Haarlem – De Haarlemse beeldmaker Trik vindt de kritiek op zijn lhbti-posters ‘supervervelend’.
Vorige week waren de plaatselijke politici niet mals in hun commentaar op zijn affiches die meer sympathie moeten wekken voor de lhbt’ers in de ‘Regenboogstad Haarlem’.

Idee
“Heel vervelend dat er zo ingehakt wordt”, omschrijft Trik zijn gevoel. De kritiek barstte al los voordat de kunstenaar zijn posterserie met acht verschillende afbeeldingen af heeft.
Het idee achter de posters is: het zijn echte mensen en de boodschap van tolerantie jegens mensen met een andere seksuele geaardheid wordt door acht verschillende stellen overgebracht.

Menselijke betrokkenheid
Wat Trik stoort, is dat enkele posters al op de gemeentesite stonden voordat de geportretteerde (echt)paren van het eindresultaat op de hoogte waren. “Het zijn geen professionele modellen, het is een human interest-campagne. Een educatief project.” Trik gaat ondanks de kritiek op de ingeslagen weg door.

Verkiezingen
De kritiek werd ingeleid door VVD-fractievoorzitter Anne Sterenberg, die de posters ‘saai’ noemde. De raadsleden verwezen naar een spraakmakende Rotterdamse campagne als voorbeeld. Trik reageert: ‘Het zal me niets verwonderen dat die VVD’er dat heeft gezegd omdat er volgende week EU-verkiezingen zijn.’

Succesvolle inschrijving
Ook zegt Trik dat hij zijn campagne gewoon succesvol heeft gepitcht. “Er waren vier concurrenten, ook die Rotterdamse campagnemakers, en ik heb gewoon gewonnen.”

Samenwerking
Bij de totstandkoming van de posters zijn meerdere partners betrokken. De gemeente, Gay-Haarlem.nl, het COC en het anti-discriminatiebureau Kennemerland.
Tekenaars of ontwerpers vinden het vaak vervelend als er veel partijen bij een opdracht zijn betrokken. Te veel overleg doet de kwaliteit geen goed. Maar bij dit project in Haarlem, zegt Trik, heeft dat geen enkele rol gespeeld.
De enige aanpassing die de kunstenaar op het ingediende ontwerp heeft gedaan is een tekstwijziging. Er stond ’Een liefde’ onderaan de poster en dat is veranderd in: ‘In Haarlem kies je zelf wie je liefhebt’.

Vervolg
Er komt nog een gesprek met de samenwerkende partners, gemeente en raadsleden over de posters.

Bron: Haarlems Dagblad
Illutratie: Illustrik