Uitreiking Jos Brinkprijzen

Haarlem - Bowi Jong en Joke Swiebel hebben in een sfeervolle Stadschouwburg in Haarlem op zondag 19 mei respectievelijk de Jos Brink Innovatieprijs en de Jos Brink Oeuvreprijs 2019 in ontvangst genomen. Deze regeringsprijs wordt tweejaarlijks door de minister van OC&W uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor de LHBTIQ+-gemeenschap.

Bowi Jong
De Alkmaarse Bowi Jong is in korte tijd een rolmodel geworden die het probleem van de homo-onvriendelijke voetbalwereld onder een breed publiek onder de aandacht heeft gebracht. Met zijn brief aan de KNVB en de voetbalclubs pleit hij voor een inclusievere voetbalwereld. Ook geeft Jong voorlichting over LHBTI-acceptatie op scholen.

Joke Swiebel
De strijd van politica en activiste Joke Swiebel voor de emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen begon in de tweede helft van de jaren zestig toen zij zich met anderen inzette voor de rechten van jongeren. Zij was medeorganisator van de demonstratie (op 21 januari 1969) tegen discriminerende wetgeving. Deze demonstratie – de eerste homodemonstratie in Europa – wordt gezien als het begin van de moderne Nederlandse LHBTI-beweging. Ook in haar rol als COC-bestuurder en Europarlementariër bleef zij strijden voor gelijke behandeling van homoseksuelen en heteroseksuelen.Show
In aanwezigheid van enkele landelijke politici en wethouders uit de stad Den Haag, vond de uitreiking van deze prijzen door minister Van Engelshoven plaats in de volledig gevulde Stadsschouwburg. Het geheel werd omlijst met een pakkende show en gepresenteerd door Richard Groenendijk.


foto's Gay-Haarlem.nl