Vredesweek Haarlem 2020

Haarlem - ‘Vrede gaat verder dan géén oorlog!’
Vrede gaat voor velen ook over vreedzaam en respectvol samenleven; over open staan voor anderen, door nieuwsgierig te zijn en je in te leven in de ander.

De Nationale Vredesweek is dit jaar van 19 tot 27 september en ook in Haarlem is er weer een mooi programma. Bijvoorbeeld de Diversiteitsviering in de Grote Bavo. Of tijdens het gesprek in de Pletterij over het Spaarne als verdeler of verbinder van Haarlemmers. U kunt meelopen met de WALK of PEACE en laten zien dat we, ondanks verschillen, met elkaar kunnen wandelen en elkaar willen leren kennen. We zijn immers allemaal Haarlemmers.

Enkele hoogtepunten
Diversiteitsviering - zondag 20 september 15.00 uur
In samenwerking met de Regenboogcoalitie organiseren we een viering waarin de veelkleurigheid en (seksuele) diversiteit van Haarlem centraal staan en waar iedereen zichzelf kan zijn. Met als thema: ‘vrede verbindt verschil’, vieren we dat iedereen zichzelf kan zijn. Zes sprekers uit de beroepsgroepen: zorg, onderwijs, politie, horeca, jongerenwerk en geestelijke verzorging vertellen over pijn en hoop.
Er is dans van Dansgroep Haarlem.
Locatie: de Grote of St. Bavo kerk op de Grote Markt.
Reserveer voor deze viering hier. Dat kan vanaf 14 september. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt ivm de Coronaregels.

‘Het Spaarne verdeelt, het Spaarne verbindt’ - woensdag 23 september 20.00 uur
De Antoniusgemeenschap, de Pletterij en het Bureau Discriminatiezaken organiseren een gesprek met onder meer Simon Franke (Trancity) en Okrah Donker (Triple Threat). Besproken wordt de (on)zichtbare verdeling van Haarlem die het Spaarne vormt, de scheiding tussen centrum en Schalkwijk. Hoe overbruggen we de (sociale) afstand en de verschillen? Of is Schalkwijk steeds meer een eigen stadsdeel aan het worden dat zijn eigen voorzieningen verdient?

Noot van de redactie: het debat is inmiddels volgeboekt en is hier live te volgen en daar ook later terug te zien. 

Lezing Raoul Heertje - donderdag 24 september 20.00 uur
Raoul Heertje is stand up comedian, programmamaker en schrijver.
In 2019 maakte hij samen met Frans Bromet een TV-serie over zijn haat-liefde relatie met Israël, het land waar hij in zijn jeugd woonde. Hij ontdekte dat de pijn die de verschillende volkeren elkaar aandoen de wederzijdse haat vergroot en de hoop op een vredige oplossing vernietigt.
Locatie: Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14

WALK of PEACE – vrijdag 25 september 15.30 uur
De Walk of Peace is een wandeling langs verschillende locaties in Schalkwijk. Ondanks onze verschillen lopen we met elkaar en tijdens de wandeling leren we elkaar en onze organisaties beter kennen. We lopen langs plekken met een maatschappelijke betekenis, zoals kerken, het politiebureau, een verzorgingstehuis en een moskee.
De Walk of Peace is een positieve manier om aandacht te vragen voor discriminatie en racisme en om verbinding te zoeken. Iedereen is van harte welkom om mee te lopen al of niet met spandoeken etc. De wandeling duurt 60 tot 90 minuten.
Startplaats: Veldje aan het Roosje Vospad in Schalkwijk

Stilteconcert -zondag 27 september 16.00 u
De Vredesweek wordt afgesloten met een concert i.s.m. het Stadsklooster Haarlem. Zij laten muziek en stilte op natuurlijke wijze samengaan.
Locatie: Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14

Het volledige programma is te bekijken op de websites van de antoniusgemeenschap  en het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland.

Hier leest u ook hoe u aan de diverse activiteiten deel kunt nemen.
Programmafolders liggen voor u klaar bij de VVV, in de Groenmarktkerk (tussen 14-16 u open) en bij De Vries boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht.