Transgenderzichtbaarheid 2021

Haarlem - Op 31 maart is het de Internationale Dag van Transgenderzichtbaarheid.
Dit is een dag om mensen bewust te maken van de discriminatie waar transgenders wereldwijd mee te maken hebben. De dag vindt sinds 2009 jaarlijks plaats op 31 maart.

De internationale dag van de zichtbaarheid van transgenders is in 2009 opgezet door Rachel Crandall. Crandall was geïnspireerd door de Internationale Transgender Gedenkdag op 20 november. Ze merkte dat deze dag vooral de nadruk legde op de herdenkingen in plaats van behaalde prestaties. Uiteraard is deze gedenkdag belangrijk voor Crandall, maar volgens haar mocht de zichtbaarheid van transgenders en de daarbij behaalde prestaties ook gevierd worden. Op de dag van zichtbaarheid kon volgens haar tevens aandacht geschonken worden aan de problematiek van transgenders in de samenleving. Transgenders mogen zichtbaar zijn in deze samenleving, en mensen moeten hun steun aan transgenders kunnen uiten.

Wat maakt deze dag anders dan de Transgender Gedenkdag? De gedenkdag is een dag die wordt gehouden rond 20 november. Het is een dag waarbij transgenders worden herdacht, in het bijzonder personen die zijn vermoord als gevolg van transfobie. Deze dag fungeert ook om de haat en onwetendheid onder de aandacht te brengen waarmee transgenders dagelijks worden geconfronteerd.

Ben je zelf (misschien) transgender en heb je behoefte aan informatie en/of hulp?
Kijk op iedereen is anders
Lees alles over trans op Transgender Netwerk Nederland.