Glossy magazine Roze Mug!

Haarlem - Ter gelegenheid van Nationale Coming Out Dag heeft maandagavond 11 oktober in de Philharmonie de presentatie van het magazine Roze Mug plaatsgevonden. 
In aanwezigheid van circa 150 genodigden en hostess Mirella van Markus, ontving in de kleine zaal van de Philharmonie wethouder Marie-Thérèse Meijs (zorg, welzijn en volksgezondheid) uit handen van de initiatiefnemers Pip Beumer, René van der Laag en Ruud Steenbergen het eerste exemplaar.

De glossy

De unieke glossy Roze Mug schetst een beeld van hoe het was en is om vanaf de tweede helft van de 20e eeuw tot aan de dag van vandaag als LHBTI in Haarlem te wonen en te leven.
Verschillende thema’s komen aan bod variërend van coming out, ontmoeting, evenementen en gebeurtenissen tot geloof, politiek, sport, openstelling van het huwelijk, de geschiedenis van de Haarlemse homobeweging en de invloed op de landelijke politiek, ouderschap, geslachtsverandering, etc.
Hoe was het bijvoorbeeld om in de jaren ’60 tot en met ‘80 je coming out te beleven? Koos iemand in de jaren ’50, toen het taboe op homoseksualiteit zeer groot was, voor het uiten van zijn of haar ware identiteit? Was er überhaupt informatie en waar vond je die dan? Hoe is dat voor jongeren nu? Waren er rolmodellen of was iemand zelf misschien wel een rolmodel?

Aan de hand van interviews met Haarlemmers van 18 tot 90 jaar, persoonlijke levensverhalen, reportages, columns van bekende en minder bekende Haarlemmers krijgt roze Haarlem én de Regenbooggemeente Haarlem in het magazine een gezicht.
De roze draad in deze vooralsnog eenmalige uitgave is het thema Verleden, Heden en Toekomst.

Programma
De gasten werden getrakteerd op een optreden van het trio Fredie Kuiper die het speciaal voor het magazine geschreven Regenbooglied ten gehore hebben bracht. Sylvia Weijmer, zang en Alberto Klein Goldewijk, piano, hadden een kort muzikaal en humoristisch optreden met een knipoog naar lichte zelfspot. 
Het feestelijk programma werd gepresenteerd door de Roze Mug, Fred Rosenhart en Mirella van Markus, tv-presentator, journalist, programmamaker.

Gratis & waar verkrijgbaar
Vanaf dinsdag 12 oktober wordt het magazine Roze Mug gedistribueerd en is het magazine ondermeer verkrijgbaar bij de bibliotheken in Haarlem, boekhandel De Vries in Haarlem en boekhandel Blokker in Heemstede en de VVV Haarlem.

 

 

Afbeeldingen: @studiojanwillemvanriel & ©Trik & GAY-Haarlem
 
Het magazine Roze Mug is een initiatief van Gay-Haarlem.nl en is mogelijk gemaakt door de Haarlemse Regenboogpartners Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, COC Kennemerland, Gay-Haarlem.nl en de Regenbooggemeente Haarlem.