Op uw gezondheid

Lesbo's, biseksuelen en homo's lopen in Nederland meer risico op psychische problemen en een slechte gezondheid, vanwege discriminatie en uitsluiting. De gevolgen zijn zichtbaar in de zorgstatistieken: de psychosomatische ellende kosten de zorgverzekeraars jaarlijks zo'n 300 miljoen euro, zo becijferden de onderzoekers van het Bureau Movisie onlangs.

Een fikse financiële injectie van de gemeente Haarlem ten behoeve van het Roze Jaar en Roze Zaterdag 2012, zou dus óók ten goede komen aan de gezondheidsbeleving van veel roze Haarlemmers. Een substantiële besparing in de zorgkosten en -premies op de langere termijn dus als het gevoel van onveiligheid, discriminatie en uitsluiting afnemen. En dat allemaal dankzij door de gemeente gesteunde emancipatorische activiteiten in de stad, zoals bijvoorbeeld de broodnodige voorlichting over homoseksualiteit op alle Haarlemse scholen en het zichtbaar maken van roze ouderen.

Mocht al dat moois echter niet gaan plaatsvinden, dan noem ik u toch maar even een aantal tips om het Roze Jaar 2012 gezond en probleemloos door te komen:

  • Geef u op voor het tv-programma 'Uit de kast' van amice Arie B. en verklaar hem uw roze liefde.
  • Steun uw roze medebroeders en -zusters op de Roze Zaterdag, en meld u ter voorbereiding aan voor de zes weken durende hardloopcursus.
  • Verbied de pers bepaalde berichtgeving te publiceren, omdat u medelijden heeft met de burgemeester.
  • Start een benefietveiling in een Haarlems geloofshuis, om met de opbrengsten daarvan een gezin uit uw straat weg te kunnen gaan pesten en te treiteren.
  • Verkondig op uw werk en/of sportschool dat u niet heeft meegedaan met het event 'Roze Wildbreien', omdat u wel wilt insteken, omslaan en doorhalen maar uzelf niet wenst af te laten gaan.
  • Kom op het openingsfeest 'Het Stoute Sprookjesbal' van 28 januari a.s. en verkleedt u als heteroseksuele prinses (op een erwt).
  • Vergeet die hele rode loper van Haarlem en weet dat er steeds meer 'Roze Lopers' komen in de Haarlemse zorg.
  • Geef die gestolen ambtsketen c.q. ketting 'Deugd boven geweld' nou eindelijk 's terug aan de rechtmatige eigenaresse.
  • Troost u met de gedachte dat 2012 een schrikkeljaar is en dus één hele dag langer roze is.
  • Blijf in 2012 de berichtgeving volgen op de website Gay-Haarlem.nl.

Tenslotte wens ik u en mij een Roze Jaar in een fantastisch goede gezondheid en eindig graag weer met de klaploper:
Op 23 januari 2012 is het bestuur van COC-Kennemerland na twee maanden van midwinter-reces in Nieuw Zeeland weer in staat het antwoordapparaat te beluisteren en uw e-mails te lezen dan wel te beantwoorden. Op 15 januari heffen ze het glas in Hotel Haarlem-Zuid met uitsluitend de leden van de club, om zo toepasselijk het Roze Jaar in te luiden. 'Vier de verschillen !' is in dit geval wel erg letterlijk genomen.

Uw Lues te B.