De roze Loveboat

Haarlem Roze Stad was aanwezig tijdens de onlangs gehouden Amsterdamse Gay-Pride botentocht en vaarde in de armada mee in een roze duikboot, gesponsord door het Haarlemse gemeenteapparaat (u weet wel, zo'n log ding wat langzaam naar de bodem zakt).

De Haarlemse bloemenmeisjes zwommen voor de boot uit en verloren af en toe wat bloemen in het grachtenwater. Onder water was de banner met het logo van 'De Vier Verschillen' duidelijk zichtbaar, ook het transgender deel ervan. Binnen in de boot vermaakten de bemannings- en bevrouwingsleden zich kostelijk met een meegenomen kant-en-klaar barbecue, overgebleven van een fietspuzzeltocht de dag ervoor. Uit volle borst galmde iedereen het ingestudeerde Gay-Pride lied mee, gecomponeerd en van tekst voorzien naar aanleiding van het thema 'Celebration':

Zit ik 's avonds in het bad
dan gaan de duikboten varen
De zee wordt ruw en wild en woest
komt langzaam tot bedaren.

Het is zo fijn, zo fijn, zo fijn
om kapitein van Haarlem te zijn
Kapitein vol zeep en schuim
en roze eendjes in het Haarlemse ruim!

Met Arie B. vertoefde ik die middag in een soort SM-woonark, belangeloos beschikbaar gesteld door vrienden van vrienden van Erwin O en hebben we al hangend vanuit een soort sling in de woonark, de luchtborrels van de duikboot langzaam maar zeker voorbij zien komen. Een half uur later, terwijl wij inmiddels aan de prosecco zaten, zagen we nog de twee Haarlemse bloemenmeisjes naar lucht happend voorbij spartelen. Gelukkig konden ze zich ternauwernood redden, door zich vast te klampen aan een losgedreven eendennest. We zagen ook hoe de eenden zich van een feestmaal bedienden vanwege alle rondrijvende weg-geef-bloemen. En dan nog een pikkende woerd op een drijvend bloemenhoedje en bloemenmandje. Arie verslikte zich bijna in de bubbels! Misschien proestte hij ook wel vanwege het aanmonsteren van een toeristisch jongensstel in matrozenpak uit buurland D. en tevens vrienden van Erwin. Onder het motto 'Celebration' hebben we de botenparade laten zijn voor wat hij was en hebben het spel 'Uit de kast' gespeeld. Arie was die middag toch al pissig, omdat hij het roze festijn niet mocht presenteren op tv. 'Vanwege stigmatisering', zeiden ze. Later die dag kwamen er in de gracht nog een paar roze lokeenden voorbij zwemmen, dat bleken lok-homo's van een kappersopleiding uit de omgeving te zijn. 'Het is zo fijn, zo fijn, zo fijn om kapper in Haarlem te zijn', kwaakten ze.
Haarlem heeft met de drijvende bloemenzee laten zien de naam van 'Haarlem Bloemenstad' waardig te zijn.
De zee wordt ruw en wild en woest, komt langzaam tot bedaren. Het is zo fijn burgemeester, om roze Haarlemmer te zijn!

Samen sluit ik met u de column weer af met een klaploper: 'De roze woensdag van Nijmegen heeft Roze Annie en Bennie Solo, de roze zaterdag van Haarlem heeft Roze Dolly en solo Bernt'

Uw Lues te B.