foto3copyright2011gay-haarlem.nl

ER OP UIT

In de oude stad
Op de website van Haarlem Marketing vind je verschillende folders met wandelingen door de stad. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken langs de Haarlemse monumenten. Dit is een leuke manier om de stad goed te leren kennen. De stadswandelingen zijn gratis te downloaden en vind je hier.
Je kunt deze ook verkrijgen bij het Tourist Information Center VVV aan het Verwulft 11, in het centrum van de stad tegenover het warenhuis V&D.
Een populaire stadswandeling is die langs de vele prachtige hofjes waar Haarlem bekend om is. Oorspronkelijk kende Haarlem meer dan 40 hofjes. Op dit moment zijn er nog 20 hofjes over welke allemaal nog steeds bewoond zijn. De wandeling neemt je mee langs 7 van de bekendste en mooiste hofjes. Wil je meer weten over de Haarlemse hofjes en over de openingstijden daarvan, kijk dan ook in de brochure.

Op de Grote Markt vind je de Grote of St. Bavo Kerk, deze kerk herbergt het Müller-orgel dat dateert uit 1768. Op dit grootste orgel ter wereld speelde ooit de toen pas 10-jarige Wolfgang Amadeus Mozart. Van juni tot en met augustus worden er in deze imposante kerk orgelconcerten gegeven. Deze zijn gratis bij te wonen en vinden vaak op de dinsdagvond plaats en soms ook op de donderdagavond. In juli vindt er ieder jaar een meerdaags orgelfestival/concours plaats.

Als je om de kerk heen loopt vind je aan de Grote Markt de expostitieruimte De Vishal. Hier zijn het hel jaar door wisselende exposities van moderne kunst te bezichtigen. De toegang is gratis. Op de Grote Markt vind je ook de ingang van het museum De Hallen. Ook hier vinden wisselende exposities van moderne kunst plaats.
Het bekendste museum van Haarlem is het Frans Hals Museum. Het museum is gevestigd in het Klein Heiligland, een typisch Haarlems historisch straatje met prachtige oude geveltjes en tot de verbeelding sprekende steegjes. In het museum zijn schilderijen van Hollandse meesters uit de gouden eeuw te bewonderen, waaronder de bekende schilderijen/schutterstukken van de Haarlemse meesterschilder Frans Hals.

Haarlem heeft meer dan 15 museums met een eigen collectie. Van schilderijen tot draaiorgels, van dwangbuizen tot 18e eeuwse voorwerpen uit de wetenschap. Het Teylers Museum (1784), is het oudste museum van Nederland. In Haarlem vind je onder andere ook het Nationaal Museum van de Pscychiatrie en een Historisch Museum.

Bezoek de websites van de musea voor meer informatie, ook over de lopende tentoonstellingen:

Frans Hals Museum Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw
De Hallen Moderne Kunst
De Vishal Moderne Kunst
Teylers Museum Het oudste museum van Nederland (1784)
Het Dolhuys Nationaal Museum van de Pschychiatrie
Corrie ten Boomhuis Onderduikadres uit de WOII
Historisch Museum Film met speciale effecten over de geschiedenis van Haarlem
Draaiorgelmuseum Het grooste concertorgel van Europa.
Molen de Adriaan Herbouwde molen uit 1778

Haarlem staat bekend om zijn 'Haarlemmer Olie'. Het is nog steeds te koop bij de drogist A.J. van der Pigge aan de Gierstraat 3. Aan de gevel van de winkel nog een mooie gaper. De winkel is ook bekekend om zijn authentieke winkelinterieur.

Naar het strand
Met de trein reis je vanaf het centraal station Haarlem in 15 minuten naar de populaire stranden van Zandvoort en Bloemendaal aan Zee. Je komt met de trein aan in het centrum van Zandvoort. Vanaf daar kan je in het zomerseizoen een shuttle-bus nemen naar het zuid-strand van Zandvoort en naar het strand van Bloemendaal aan Zee. Het is evenwel ook mogelijk om vanaf het centraal station in Haarlem met de buslijnen 80 en 81 direct naar het strand van Bloemendaal aan Zee te reizen.
De stranden van Zandvoort en Bloemendaal zijn ook makkelijk per fiets te bereiken. Dat kan via de openbare weg en door het prachtige Nationale Park Zuid Kennemerland. Op diverse plaatsen in haarlem zijn volop fietsen te huur, bijvoorbeeld bij Rent a Bike bij het Centraal Station. 

Vooral in de zomermaanden is het strand van Bloemendaal aan Zee erg in trek vanwege de vele trendy beach-party's in de beach- en loungingclubs. Bekende en populaire clubs zijn Woodstock 69, Beachclub Vroeger, Bloomingdale en De Republiek.

Het zuid-strand van Zandvoort is onder homo's vooral populair vanwege het grote naaktstrand en het altijd drukbezochte cruising-gebied in de duinen direct achter het strand. Meer informatie over het naaktstrand vind je hier.

 

foto boven: Frans Hals Museum Haarlem©2011GAY-HAARLEM.NL